Az MNB kivonná magát a Simor bére körüli jogvitából

Vágólapra másolva!
A jegybank nem kíván részt venni a bérplafon körüli jogvitában az intézmény közleménye szerint, ugyanakkor ismét jelezték, hogy szerintük a lépés sérti a bank függetlenségét. Az Európai Biztottság eljárást indíthat Magyarország ellen, a kormány azonban kitart a bércsökkentés mellett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlensége megsértésének ügye az Európai Bizottság (EB) döntése alapján megindított jogvitát, kötelességszegési eljárást eredményezhet; az MNB a hatályos jogszabályokat megtartja, a jogvitában nem vesz részt - közölte a jegybank.

Az MNB közleménye szerint a kormány bérplafonnal kapcsolatos MNB-t érintő intézkedései sértik a központi bank függetlenségét. Ezzel kapcsolatban az EB egyeztetéseket folytat a magyar kormánnyal egy esetleges kötelességszegési eljárás megalapozottságáról, az eljárásban a jegybank nem vesz részt.

Az MNB vezetői továbbra is fontosnak és szükségesnek tartják a magyar gazdaságpolitika irányítójával, a kormánnyal való együttműködést és - a politikai támadások ellenére - továbbra is ennek szellemében kívánnak működni - tartalmazza a közlemény.

Szijjártó Péter kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy az Európai Bizottság kritikája, illetve az esetlegesen induló jogsértési eljárás ellenére kitart amellett, hogy Simor András jegybankelnök fizetése nem haladhatja meg a 2 millió forintot.