Lassult az amerikai gazdasági növekedés

Vágólapra másolva!
A Fed friss jelentéséből is az derül ki, hogy egyre bizonytalanabb lábakon áll az amerikai gazdaság növekedése, de a recesszió vélhetően nem tér vissza.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed "sok jelét" látja annak, hogy lassult az amerikai gazdasági növekedés az augusztussal zárult hat hét alatt - áll az intézmény szerdán ismertetett jelentésében, az úgynevezett Bézs Könyvben.

A Fed öt körzetében mérsékelt volt a gazdasági növekedés, ugyancsak öt körzetben vegyesen alakult vagy lassult a növekedés. Csak két körzet, Boston és Cleveland jelzett pozitív fejleményeket, az üzleti tevékenység élénkülését.

A vizsgált időszakban lanyha volt a lakóingatlan-piac, csökkent az építőipari termelés. Az amerikai gazdaság hajtóereje, a lakossági költés vegyesen alakult a hat hét során, de összességében némileg nőtt. Korlátozott volt az inflációs nyomás. A feldolgozóipari termelés a legtöbb körzetben tovább nőtt, de néhányban lassult a bővülés, vagy elmaradt az előző időszakhoz képest.

A jelentés azt mutatja, hogy a bár a gazdaság talpraállása akadozik, a recesszió visszatérését valószínűleg sikerül elkerülni - jegyzi meg tudósításában a Reuters.

A Bézs Könyv megállapításait figyelembe veszi majd az amerikai jegybank kamatmeghatározó bizottsága, mely szeptember 21-én ülésezik. A szakértők szerint a Fed ezúttal sem nyúl a kamathoz, góígy az rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között marad.

Barack Obama amerikai elnök szerdán kizárta, hogy meghosszabbítsák a módosabb amerikaiak számára a Bush-kormányzat által nyújtott adócsökkentéseknek az év végén lejáró határidejét. "Ennek célja nem az, hogy megbüntessük a módosabbakat, hanem az, hogy nem tudjuk megengedni magunknak ennek a 700 millió dolláros árát" - jelentette ki Obama a Cuyahoga főiskolán elmondott beszédében. Obama ugyanakkor síkraszállt amellett, hogy Bush-féle adókedvezmények megmaradjanak a 250 ezer dollár alatti éves jövedelemmel rendelkező családok vagy a 200 ezer dollár alatti jövedelemmel rendelkező egyének számára.