"A 225 forintos frankkal lapátoljuk kifelé a pénzt az országból"

Vágólapra másolva!
Bár az elemzők szerint nem lehet konkrétan meghatározni, hogy milyen svájcifrank-árfolyamnál dőlnek be a hitelek, de a 240 forintos szint már komoly problémákat jelenthet. Az is biztos, hogy az árfolyam emelkedésével tovább emelkedhet a nemfizető adósok száma, nem beszélve arról, hogy a magas árfolyam miatt kifizetett többlet nagyon hiányzik a gazdaságból.
Vágólapra másolva!

A keddi csúcsdöntés után szerdán újra soha nem látott szintre, 225 forint fölé emelkedett a svájci frank árfolyama a devizapiacon, ami komoly megterhelést jelent a devizában eladósodott magyar háztartások számára.

Bár a banki elemzők szerint nem lehet megmondani, hogy mikor válnak tömgessé a bedőlések, mert ez bankonként változó. Támpont egyedül a Magyar Nemzeti Bank áprilisi stressztesztje, amely szerint 215 forintos svájcifrank-árfolyamnál a bankrendszernek 40-50 milliárd forintos tőkepótlásra lesz szüksége a bedőlő hitelek miatt, ma azonban már 10 forinttal magasabb árfolyamról beszélhetünk.

Nincs kritikus pont

"Nincs konkrét svájcifrank-árfolyam, amire azt lehetne mondani, hogy innentől fogva kritikus mértékben dőlnének be a devizaalapon eladósodottak" - válaszolta az [origo] megkeresésére Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Ezzel összhangban nyilatkozott Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője. Szerinte egyébként elsősorban nem is az árfolyam az érdekes, hanem a munkaerőpiac helyzete, ugyanis amíg valakinek nincs munkája, addig mindegy neki, hogy mennyibe kerül a frank. Osztja kollégái véleményét Németh Dávid, az ING makroelemője, aki elmondta, bár tényleg nem lehet konkrét határt mondani, de egy biztos: az árfolyam emelkedésével egyre növekszik a feszültség a gazdaságban, mert tovább fog növekedni a nemfizetők száma.

A segítségről szóló ígéret sem tesz jót

Bebesy Dániel közölte, míg korábban arról folyt a vita, hogy a gyengébb vagy az erősebb forint a kedvezőbb az ország számára, mára egyértelműen kijelenthető, hogy a mostani gyenge forint abszolút káros. "A 225 forint körüli árfolyamon törlesztett svájci frankkal ugyanis lapátoljuk ki a pénzt az országból, a kifizetett felár egyértelműen az itthoni fogyasztásból, megtakarításból hiányzik, ami visszafogja a gazdaságot, a beruházásokat" - magyarázta Bebesy Dániel.

A forint kettős harapófogóba került az elmúlt hónapokban - fogalmazott Bebesy. Egyrészről a svájci frank nagyon jelentős, 20 százalékos mértékben értékelődött fel az euróval szemben. Másrészt, a forint szintén jelentős mértékben, körülbelül 10 százalékkal értékelődött le az euróval szemben - mondta az elemző, arra utalva, hogy a választások előtt 265 forintba került egy euró, most pedig 287-288-as szinten áll. A két hatás együttesen okozta azt a brutális elmozdulást, ami a március-áprilisi 180 forintos svájcifrank-árfolyamot 225 közelébe lökte. Ez a magyar fizetőeszköz majdnem 25 százalékos leértékelődését jelenti - tette hozzá.

A svájci frank iránt a kedvezőtlen gazdasági és pénzügyi folyamatok miatt továbbra is élénk a kereslet, ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a nemzetközi trendek, azon belül a svájci frank erősödésével szemben abszolút eszköztelen a magyar kormány - közölte a portfóliómenedzser. A számunkra amúgy is kedvezőtlen folyamatokra még egy lapáttal tesz rá az a politikai kommunikáció, amely azt sugallja, hogy az állam úgyis kisegíti a bajba jutott adósokat. Ez ugyanis tovább mérsékelheti a fizetési hajlandóságot, amit a szakzsargon az erkölcsi kockázat növekedésének nevez. Ez kontraproduktív megoldás - figyelmeztetett Bebesy Dániel.

240 forintnál lehet baj

"Másfél évvel ezelőtt, amikor az euró forinthoz mért árfolyama soha nem látott szintre emelkedett, akkor jelentek meg becslések arra vonatkozóan, milyen árfolyam mellett dőlhetnek meg tömegesen a háztartási hitelek Magyarországon" - mondta Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője, hozzátéve: pontos szintet nehéz meghatározni, az akkor megjelent becslések 240 forintos árfolyamról szóltak.

Csajbók közölte, hogy a svájci frank erősödése részben azzal magyarázható, hogy a nemzetközi porondon kedvezőtlen a hangulat, ebben a helyzetben pedig a befektetők biztonságosnak tartott eszközökbe menekülnek, ilyen például a svájci frank, a japán jen. Emellett egy másik tényező is erősíti a svájci frankot. Annak idején, amikor több országban, például Magyarországon tömegesen vették fel a háztartások a svájcifrank-hiteleket, akkor a frank gyengült, most azonban a havi törlesztésekből, visszafizetésekből származó pénzből a bankok frankot vásárolnak, ez pedig erősíti a svájci fizetőeszközt.

Gyenge lábakon

A forint sokkal gyengébb lábakon áll, mint régiós társai, a cseh korona és a zloty. Csajbók szerint, ha a spekulánsok a régióban keresnek célpontot, akkor az várhatóan a forint lesz, amely egy esetleges támadás esetén megroggyanhatna. Bár a svájci frank euróval szembeni erősödésével nem tud mit kezdeni Magyarország, a Magyar Nemzeti Bank a forint oldaláról beavatkozhat, a szakember szerint ezt már meg kellett volna tennie, mert egyre nagyobb kockázatot jelent a svájci frank drágulása.

A jegybank több dolgot tehet, az egyik, hogy beavatkozik a piacon, vagyis forintot vásárol euróért, ezzel erősítve az árfolyamot, így közvetve gyengíteni tudja a frankot. A másik megoldás a kamatemelés lehetne, amire a jegybank az elmúlt hetekben már tett is utalást. Csajbók úgy véli, a már említett 240 forintos frankárfolyam lehet az a szint, amikor a jegybank valamilyen eszközzel megpróbál fellépni, annak érdekében, hogy lejjebb nyomja a frank árfolyamát.