Több mint 60 magyar cég a régió 500-as toplistáján

Vágólapra másolva!
Több mint hatvan magyar cég került be a régió legnagyobb 500 vállalata közé. A Deloitte felméréséből az is kiderül, hogy a magyar társaságok árbevétele kevésbé esett vissza a régiós átlaghoz képest.
Vágólapra másolva!

A magyar vállalatok régiós összehasonlításban nem teljesítettek rosszul a tavalyi válságos évben az árbevételt tekintve, e mutató alapján a hazai cégek esetében jellemzően kisebb volt a visszaesés a régiós átlagnál - áll a Deloitte csütörtökön ismertetett felmérésében, amit a régió 500 legnagyobb vállalatáról készített. A listán szereplő több mint 60 magyar vállalat megszilárdította a helyzetét a régió nagyvállalatai között. Óvatos optimizmusra adhat okot, hogy a 2010 első negyedévéről gyűjtött eredmények és a vállalatvezetőkkel folytatott személyes beszélgetések már inkább arról tanúskodnak, hogy a gazdaság a mélypontról elmozdulva, újra fokozatos fejlődésnek indulhat.

Az első ötven vállalat között kilenc magyar szerepel: a Mol mellett a Nokia (11.), az Audi (14.), a GE(26.), az E.ON Földgáz Trade(29.), a Samsung(31.), a Magyar Telekom (42.), a Philips (49.) és az MVM (50.) (Zárójelben a cégek helyezése az 500-as listán). A Mol kivételével kissé átrendeződött a rangsor az idén tavalyhoz képest az első ötven helyet tekintve: az Audi tavaly még megelőzte a Nokiát; öt vállalat (Nokia, Audi, E.ON Földgáz, Magyar Telekom, Philips) hátrább került a rangsorban; előbbre lépett viszont a GE, a Samsung, a legnagyobb ugrást az MVM produkálta, amely a tavalyi 169-ik helyről az idén az ötvenedikre jött fel. Kikerült az első ötvenből, és a 60-ik helyen végzett a tavaly 41-ik Panrusgáz.

A Deloitte negyedik alkalommal állította össze a térség 500 legjelentősebb vállalatának rangsorát, és a felmérés az országok és iparágak szerinti tendenciák elemzésével is szemlélteti a tágabb kereskedelmi és gazdasági környezetet. A lengyel PKN Orlen olajtársaság és a Mol is megtartotta vezető pozícióját - a lengyel cég eredménye például a 2008-ban jelentkező 324 millió eurós veszteségből 280 milliós nyereségre váltott. A cseh energiaipari óriás, a CEZ is bekerült a régió első három cége közé, megelőzve ezzel a szintén cseh Skodát.