Írország lehet a következő válsággóc

Vágólapra másolva!
Sebezhető az ír bankrendszer, ami a következő európai válsággóc lehet; óriási bírságot kapott a Goldman Sachs, mert nem szólt a brit felügyeletnek, hogy csalás miatt nyomoznak az anyacégnél; Barack Obama fájdalmasan lassúnak nevezte a kilábalást - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Írország lehet a következő európai válsággóc - írja a Wall Street Journal arra hivatkozva, hogy a helyi bankrendszer igen rossz állapotban van. Az ír pénzügyminiszter, Brian Lenihan bejelentette, hogy a feldarabolják az állami Anglo Irish Bank vállalatot: egy betéteket kezelő bankra és egy eszközkezelő bankra, amely a növekvő mértékű veszélyes hiteleket gyűjtené össze. Az Európáért aggódó befektetők megkérdőjelezték az európai bankok állapotát felmérő stresszteszt eredményét, mivel az például nem tartalmazta az Anglo Irish Bank vizsgálatát.

Barack Obama amerikai elnök "fájdalmasan lassúnak" nevezte az Egyesült Államok gazdasági talpra állását, ami alapján szorgalmazta, hogy a kongresszus csökkentse a vállalkozások és a közepes jövedelműek adóját, míg a felsőbb réteg hozzájárulását emelje - írja a Bloomberg.

20 millió fontra büntette a brit pénzügyi felügyelet (FSA) a Goldman Sachs bankházat - írja a BBC. A lap szerint az FSA azért büntette meg a bankot, mert az júliusban nem számolt be a felügyeletnek arról, hogy az Egyesült Államokban csalás miatt nyomoznak a pénzintézetnél. A BBC szerint ez minden idők legnagyobb felügyeleti büntetése.

A Financial Times szerint egy szövetségi ügyész új frontot nyit a Wall Street-i csalások bíróság elé terjesztése érdekében. A lap szerint az ügyészség kritikákat kapott, hogy a gazdasági válság ellenére viszonylag alacsony a vádemelések száma, pedig New York déli városrészében a korábbi válságok során mindig megugrott a gazdasági bűncselekmények száma.

A rossz befektetői hangulat miatt a biztonságosnak tekintett devizákba menekítik pénzüket a megtakarítók. A jelenség miatt 15 éves csúcsra ért a japán jen a dollárral szemben annak ellenére, hogy a kormány igyekszik a fizetőeszközt gyengíteni. Az erős jen gyakorlatilag megfojtja az exportra épülő gazdaságot - írja a BBC.