Mérföldkőnek nevezte Matolcsy kijelentését Bihari Péter jegybankár

Vágólapra másolva!
Bihari Péter, a jegybank monetáris tanácsának tagja szerint a hiánycél tartására vonatkozó kormányzati ígéretre nagy szükség volt. Ennek köszönhetően van esély arra, hogy Magyarország megítélése javuljon.
Vágólapra másolva!

Mérföldkő a magyar kormánynak az az ígérete, hogy teljesíti az államháztartási hiányra vonatkozó uniós követelményt, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank elkerülje a kamatemelést - mondta a Reutersnek pénteken Bihari Péter, a monetáris tanács tagja.

A kormány szerdai ígérete, miszerint az államháztartási hiányt a GDP 3 százaléka alá szorítják jövőre - ha ezt tettek követik -, eloszlathatja a magyar gazdasággal kapcsolatos befektetői aggodalmakat.

Javulhat a megítélés

"Magyarországnak szüksége volt erre az elkötelezettségre (...) mint egy falat kenyérre" - idézte Bihari Pétert a hírügynökség. A nyilatkozó ugyanakkor hozzátette: "nem hiszi, hogy az elvesztett bizalom egyszerre visszatér". Mindazonáltal úgy vélte, "ha a kormány ehhez tartja magát, van esély, hogy Magyarország kockázati megítélése tartósan javul".

Bihari, aki az MNB augusztusi kamatdöntésekor a 25 bázispontos emelés mellett voksolt, azt is elmondta, hogy szavazatát sokkal inkább Magyarország kockázati megítélésének romlása motiválta, semmint az infláció alakulása. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a kamatcsökkentés is elképzelhető, ha tartós, jelentős javulás következik be a kockázati megítélésben. "Ez azonban nemcsak annak a kockázati szintnek a visszanyerését jelenti, amelyet elvesztettünk, a megítélésnek még a késő tavaszi szintekhez viszonyítva is javulnia kell. További feltétel a kedvező inflációs előrejelzés, amely az MNB inflációs céljánál alacsonyabb" - fogalmazott Bihari és hozzátette: a jelenlegi kamatdöntési opciók a tartás vagy szigorítás, de ennek eldöntése alapos megfontolást igényel.

Matolcsy ígérete

A nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogyMagyarország vállalja, hogy 2011-ben a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá viszi a költségvetési hiányt. Matolcsy szerint ennek azért van nagy jelentősége, mert 2004 óta nem volt olyan év, amikor teljesült volna a stabilitási egyezményben lefektetett deficitcél.

A miniszter azt is közölte, hogy a hiánycél teljesítéséhez az Európai Unió (EU) minden segítséget megad Magyarországnak. Szerinte öt feltételnek kell teljesülni ahhoz, hogy a hiány jövőre 3 százalék alá menjen: az idei hiány a kitűzött célnak megfelelően 3,8 százalékos legyen, a bankadóból bejöjjön a tervezett 200 milliárd forint, a gazdasági növekedés 2,5-3 százalékos legyen, megvalósuljon egy "radikális strukturális államreform" (ettől 100-200 milliárdos megtakarítást remél a kormány) és rendbe tegyék az állami vállalatokat. Matolcsy egyébként pénteken, a Richter Gedeon Nyrt. rendezvényén megerősítette ígéretét. A miniszter a Magyar Tudományos Akadémián tartott ülésen a "gazdaságpolitika egyik horgonyának" nevezte a hiánycél tartását, amely a gazdaság egyensúlyának feltétele.