Bankszövetség: Elfogadhatatlan pontok a Fidesz devizahiteles csomagjában

Vágólapra másolva!
A bankszövetség elnöke kritizálta a kormány devizahitelesek megsegítését célzó csomagját. Szerinte több tervezett intézkedés elfogadhatatlan, szakszerűtlen, és alkotmányossági kérdéseket vet fel.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bankszövetség a kormány devizahitelesek megsegítését célzó lépései közül többet elfogadhatatlannak tart - mondta a közrádiónak Erdei Tamás, a szervezet elnöke, és hozzátette: A tervezet több pontja szakszerűtlen, és alkotmányossági kérdéseket vet fel.

Erdei közölte, szükségszerű, hogy a kormány tárgyaljon a szakmával, a bankszövetséggel, mielőtt elkészíti a törvénytervezet. Szerinte nem helyes, hogy törvényi szabályozással korábban megkötött polgárjogi szerződések módosíthatók legyenek.

Ha a javaslatot ebben a formában bevezetnék, az hosszú távon veszélyeztetné az egész jelzálogintézmény hazai működését - mondta Erdei Tamás, aki a futamidő meghosszabbítására vonatkozó javaslatról azt mondta, ha valóban öt évvel megnövelik a szerződés időtartamát, az éppen olyan egyoldalú szerződésmódosítás lenne az ügyfél részéről, amit épp megtiltanak a bankoknak.

Pontok és reakció

A devizahiteleseknek mankót nyújtó javaslatokat Kósa Lajos és Rogán Antal mutatta be a Fidesz-frakció csütörtöki ülésén. A két politikus a következő intézkedéseket javasolta a lakáshitellel rendelkezők megsegítésére:

- az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma az ügyfél számára hátrányos esetekben
- az önkényes kamatemelés tilalma a lakáshitelek esetén
- a középárfolyam kötelező alkalmazása a devizahiteleknél
- az ügyfél kérésére a hitel ingyenes előtörlesztésének lehetővé tétele
- kérelem esetén ötéves futamidő-hosszabbítás automatikus biztosítása
- a tiszta lappal indulás jogának megteremtése: az adóssal szembeni követelés a jelzálog alá vett ingatlan aktuális értékének száz százalékát nem haladhatja meg
- a tartós fizetésképtelenség beálltát követően minden büntetőkamat, késedelmi kamat, egyéb extra díj és költség felszámításának tilalma
- az igazságosság érdekében a fenti intézkedések nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlan hitelezésére

Az [origo] által megkeresett banki középvezetők szerint a fideszes politikusok javaslatai között már bejelentett intézkedések, a tavaly elfogadott banki kódex szigorított elemei és teljesen új felvetések is szerepelnek. A csomag újabb frontot nyit a kormány és a bankok között már eddig is feszülő konfliktusban, a devizahitelesek gondjait ugyanis nagyrészt a pénzintézetek kárára enyhítenék.