Kuba nyit a magánszektor felé

Vágólapra másolva!
A jövő év közepéig félmillió állami alkalmazott veszíti el az állását Kubában, lazítanak ugyanakkor a magánvállalkozások szabályozásán.
Vágólapra másolva!

Kubában legalább félmillió állami alkalmazottnak mondanak fel a jövő év közepéig, miközben csökkentik a magánvállalkozások működését korlátozó intézkedéseket, hogy az utcára kerülők új állást találhassanak. Az elbocsátások azonnal megkezdődnek, és a jövő év közepéig tartanak - jelentette be hétfőn a mintegy 3 millió tagot számláló Kubai Dolgozók Konföderációja, amely a kormány által egyedüliként engedélyezett szakszervezet.

A közlemény szerint a kormány engedélyezi, hogy emelkedjen az önfoglalkoztatók száma, lehetővé válik olyan szövetkezetek létrehozása, amelyeket a tagok irányítanak és nem a kormányzati bürokrácia, továbbá növelik azoknak az állami földterületeknek a nagyságát, amit hosszú távra adnak bérbe magánkézbe. Kubában jelenleg a foglalkoztatottak 95 százaléka dolgozik az állami szektorban. Tavaly 1,7 százalékos volt a munkanélküliség. A havi átlagbér 20 dollár körüli.