Matolcsy: Kőkeményen tartjuk magunkat a hiánycélhoz

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter újra megerősítette, hogy Magyarország tartani fogja a kitűzött hiánycélokat.
Vágólapra másolva!

A jövőre tervezett 3 százaléknál kisebb GDP-arányos államháztartási hiányt a magyar kormány megszorítások nélkül éri el - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új vezérigazgatójának beiktatásán.

Matolcsy György közölte azt is, hogy a jövő évi hiánycél teljesítését segítik jövőre a pénzügyi szektort terhelő adók, a várt 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés, valamint az olcsóbb állam és közigazgatás megteremtése, és az állami vállalatok rendbetétele. Az idei hiányról pedig azt mondta: "kőkeményen, következetesen és sikeresen tartjuk magunkat" az idei 3,8 százalékos hiányhoz.

Kedvezően értékelték a kormány nyilatkozatai a londoni elemzők

A nemzetgazdasági miniszter a múlt szerdán közölte, hogy Magyarország vállalja, hogy 2011-ben a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá viszi a költségvetési hiányt. Matolcsy szerint ennek azért van nagy jelentősége, mert 2004 óta nem volt olyan év, amikor teljesült volna a stabilitási egyezményben lefektetett deficitcél. A miniszter ezt követően pénteken is megerősítette a vállalást, majd hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök parlameni beszédében utalt arra, hogy Magyarország tartani fogja a kitűzött hiánycélt.

Londoni elemzők biztatónak nevezték az Orbán-kormány költségvetéssel kapcsolatos legutóbbi magyar kormányzati nyilatkozatait, ám konkrét intézkedési tervek bejelentésére nem számítanak az októberi helyhatósági választások előtt. A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) elemző részlege szerint a magyarországi kilátások alapos vizsgálatára akkor lesz mód, ha a 2011-es költségvetés részletei október végéig ismertté válnak. A ház szakértői azonban a legutóbbi kormányzati nyilatkozatok - az elmúlt fél év "csapongó retorikája" ellenére - megerősítették azt a véleményüket, hogy a Fidesz-kormány 3,5 százalékon, vagy az alatt fogja tartani a hazai össztermék (GDP) arányában mért jövő évi államháztartási hiányt.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemző központ új elemzése szerint az elmúlt egy hétben a kormány költségvetési retorikája "180 fokos fordulatot vett". A ház szakértői szerint ez önmagában még nem gyógyír, mivel a költségvetési tervek végrehajtási módjának fontos részletei egyelőre nem ismeretesek, de a retorikai fordulat piaci szempontból "mindenképpen jelentős plusz".