Orbán elkötelezte magát az új gázvezeték mellett

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és három érintett ország elnöke aláírta azt a nyilatkozatot, amely megágyaz az AGRI-gázvezeték megvalósításához Az új gázvezetékkel a Kaszpi-tengeri gáz az egymással rivalizáló Nabuccótól és a Déli Áramlattól függetlenül kerülhet Európába, csökkentve az orosz függést.
Vágólapra másolva!

Ilham Alijev azerbajdzsáni, Traian Basescu román és Mihail Szaakasvili grúz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök aláírta a Bakui Nyilatkozatot, amely az országok energiastratégiai együttműködéséről szól. A terv szerint azeri gázt szállítanak Kelet-Európába, amely mennyisége ugyan elmarad a Nabucco és a Déli Áramlat vezetékekétől, de segíti a térség több lábon állását és az orosz gáztól való függetlenedést.

A négy ország áprilisban folyékony földgáz szállításáról írt alá egyetértési nyilatkozatot, majd májusban, a tbiliszi csúcson döntöttek az AGRI projektfejlesztési vállalat létrehozásáról. A kedden aláírt nyilatkozatban megerősítették elkötelezettségüket a projekt mellett, illetve ösztönzik azokat a lépéseket, amelyek biztosítják az Európai Unió támogatását. A nyilatkozat szövege szerint emellett üdvözlik a fejlesztéshez csatlakozni szándékozó országok és vállalatok érdeklődését.

Az AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) a négy országon keresztül vezetné a gázt Magyarországra, illetve a tervek szerint később tovább is. A gázt a Fekete-tengeren tankerhajókon szállítanák cseppfolyós állapotban a romániai Constantáig.

A gázvezeték jelentősége, hogy csökkenti a kelet-európai országok kiszolgáltatottságát az orosz gázzal szemben. Az AGRI ugyanakkor nem veheti fel a versenyt a Nabuccóval és a Déli Áramlattal, mivel szállítókapacitása csupán 2-8 milliárd köbméter, ami eltörpül a nagyok 15-30 milliárd köbméterével szemben.

Ugyanakkor éppen azért, mert a nagy vezetékeket nem veszélyezteti, és a költségei viszonylag alacsonyak, az AGRI már 2012-ben elkezdhet gázt szállítani Magyarország irányába.