Kopits György: Az igazi függetlenség a reformokban rejlik

Vágólapra másolva!
Az igazi gazdasági függetlenség az ésszerű gondolkodásban és a szükséges reformintézkedések végrehajtásában rejlik - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kopits György. A Költségvetési Tanács elnöke, aki szerint jelenleg nincs szükségünk a Nemzetközi Valutaalapra, "tartsuk be a szigorú költségvetés szabályait, és kész", és akkor néhány év alatt visszanyerhetjük a kötvénypiaci befektetők bizalmát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szerdai számában Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke, a monetáris tanács volt tagja, a Nemzetközi Valutaalap egykori képviselője üdvözölte, hogy a kormány elkötelezte magát jövőre a 3 százalék alatti hiány tartása mellett, de szerinte "az ördög a részletekben rejlik", ezért várják a jövő évi költségvetés kidolgozott tételit, hogy érdemben véleményt mondjanak róla.

Kopits kifejtette, hogy ő már tavasz óta hangsúlyozta, hogy ha betartjuk a költségvetési szabályokat, és nem következik újabb nemzetközi pénzpiaci válság, akkor nincs szükség új hitel-megállapodásra a valutalappal, amit szerinte sokan azonban rossz logika alapján bírálnak: nem az IMF tesz tönkre országokat, hanem azok az országok, akik hozzá fordulnak vannak olyan rossz állapotban, hogy mindenképpen veszteségeket szenvednek el a kilábalás alatt is.

Kopits úgy véli, hogy a valódi gazdasági függetlenség az ésszerű gondolkodásban, és a reform-ntézkedések végrehajtásában rejlik, és az IMF kivonulása utáni "hisztériában" szerepe volt az új kormánnyal szembeni bizalmatlanságnak, a bizonytalan gazdaságpolitikai kommunikációnak, és Görögország csődközeli helyzeténak is.

A költségvetési tanács elnöke a lapnak adott interjúban azt is hangsúlyozta, hogy elsősorban a kötvénypiaci befektetőket kell meggyőznünk egy prudens gazdaságpolitikával, és akkor nem lesznek finanszírozási gondjaink. Ezt a fajta bizalmat a szakember szerint néhány év alatt vissza lehet szerezni.