Újabb svájci szövetségese van a magyar devizahiteleseknek

Vágólapra másolva!
A svájci szakszervezeti szövetség (SGB) felszólította szerdán a nemzeti bankot, hogy minden lehetséges eszközzel lépjen fel a frank "túlzott erősödése" ellen. A frank szárnyalása már más munkavállalói szervezeteket is aggasztott, és az exportcégek is panaszkodtak az árfolyamra.
Vágólapra másolva!

A svájci szakszervezeti szövetség szerint a svájci nemzeti banknak (SNB) elsősorban a devizapiaci folyamatokba kellene beavatkoznia a nemzeti fizetőeszköz túlzott erejének csökkentse érdekében.

A frankot kedden este egy az egyben váltották a dollárral szemben, az euróval szemben pedig rekordot rekordra döntött az elmúlt hetekben. Szerdán kora délután egy frankért 216,30 forintot kellett adni, ami csaknem 40 százalékkal magasabb annál az értéknél, amin a magyar devizahitelesek többsége eladósodott az elmúlt években.

A szakszervezeti szövetség javasolja továbbá a devizapiaci tranzakciók megadóztatását. Ez jelentősen csökkentené a rövid távú spekulatív műveleteken szerezhető hasznot - érveltek a tranzakciós adó mellett a szervezet szakértői.

Azt is el kellene érni, hogy az exportra termelő vállalatok az igényeikre szabott, külön árfolyamon juthassanak euróhoz - vetette fel egy berni konferencián a szervezet. A szakszervezeti szövetség szakértői emlékeztettek, hogy van példa a hatékony fellépésre, a hetvenes években a kormány az SNB-vel közösen sikerrel korlátozta a devizapiacot a svájci gazdaság védelme érdekében.

A szakszervezetek szerint komoly nemzetgazdasági károkat okozhat, ha hosszabb távon túlértékelt marad a frank. Egyebek között csökkenhetnek a bérek és megugorhat a munkanélküliség, mert a termelés leállítására vagy külföldre telepítésére kényszerülhetnek vállalatok, amelyek "reális árfolyam" mellett nem zárnának be és nem vonulnának ki az országból - fejtette ki a munkavállalói érdekképviseletek szövetsége az SNB csütörtöki kamatdöntő ülése elé időzített tanácskozáson.

A svájci gazdaságért és munkahelyekért aggódók már többször jelezték, hogy szerintük túlértékelt a frank, a jegybanknak pedig lépnie kellene. Júniusban az egyik nagy svájci munkavállalói szervezet, a Svájci Szakszervezeti Unió (USS) adott ki erről közleményt, a munkavállalói szervezet akkor még az 1,40-es euró/frank árfolyammal riogató banki előrejelzések valóra válásától féltett 20 ezer munkahelyet - a kurzus szerda kora délután 1,30 volt.

Az erős frank svájci fogadtatásáról, az exportcégek és a svájci magánszemélyek aggodalmairól ebben a cikkünkben olvashat.