Londonban gazdagodna meg az aranyon az orosz milliárdos

Vágólapra másolva!
Még az idén bevezetheti a londoni tőzsdén aranyrészlegét az orosz Szeversztal, az üzlet értéke legalább 4 milliárd dollárra tehető - írja a vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozva a Financial Times (FT).
Vágólapra másolva!

Az orosz acélipari óriásvállalat, a Szeversztal bevezetné a londoni tőzsdére a cég aranydivizióját, a tőzsdei megjelenés 4-5 milliárd dollárra értékelheti a céget - írja az FT. A Szeversztalnak Oroszországban, Nyugat-Afrikában és Kazahsztánban vannak aranybányái.

A tervek szerint a vállalat 65-70 százalékot megtartana a tőzsdei cégből is. A vállalat tavaly 526 ezer uncia aranyat adott el világszerte, bevétele pedig meghaladta a félmilliárd dollárt. Az aranyrészleg a Szeversztak legnyereségesebb üzletága,

A társaság azt tervezi, hogy 2013-ra aranykitermelése meghaladja majd az évi 1 millió unciát, ekkor ugyanis beindulnak a Burkina Fasóban, Guineában és Kazakhsztánban vásárolt bányák is.

A Szeversztal fő tulajdonos Alekszej Mordasov, az egyik leggazdagabb orosz oligarcha, akit a jelenegi orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin közeli barátjának és szövetségesének tartanak az FT szerint.