A GVH áldását adta az Allianz Bank felvásárlására

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal engedélyt adott arra, hogy az FHB megvásárolja az Allianz Bankot. A két bank vezetése már nyáron megállapodott a közel 4 milliárd forint értékű tranzakcióról.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett FHB Jelzálogbank (FHB) 100 százalékos tulajdon szerezzen az Allianz Bank Zrt.-ben - közölte szerdán a versenyhivatal.

Az indoklás szerint a vállalkozások egyaránt jelen vannak a lakossági, illetve a vállalati szegmensben a bankpiacon, ám a két bank részesedése alacsony, ezért a GVH szerint az ügylet nyilvánvalóan nem gyakorol káros hatást a bankpiacra.

A GVH határozatában kitért az FHB-csoport jelzáloghitelezéssel kapcsolatos speciális szerepére, mely elvileg felvetheti annak a lehetőségét is, hogy a jelzáloghitelek refinanszírozása is elkülönült érintett piacot alkot. Ebben az esetben az összefonódás vertikális hatással is járhat, hiszen az FHB az Allianz számára nyújt szolgáltatást. A versenyhatóság ugyanakkor arra jutott, hogy figyelemmel az Allianz alacsony piaci részesedésére, illetve arra a körülményre, hogy az Allianz már az összefonódás előtt is kapcsolatban állt az FHB-val, káros hatásról nem beszélhetünk.

Már nyáron megegyeztek

Az Allianz Hungária Biztosító és az FHB Jelzálogbank június közepén közölte, hogy a január óta tartó, közel öt hónapos tárgyalások eredményeképpen úgy döntött, hogy hosszú távú, 20 évre szóló, exkluzív jellegű, stratégiai együttműködésre irányuló tárgyalásokat folytatnak. A felek akkor szándéknyilatkozatot írtak alá, amely szerint a banki együttműködés keretében az Allianz Hungária értékesítené az FHB-csoport banki, életjáradéki és ingatlan befektetési termékeit, míg a biztosítói együttműködés keretében az FHB fiókhálózatán keresztül értékesítené a magyarországi Allianz csoport biztosítói, nyugdíj- és egészségpénztári, valamint befektetési termékeit. Mind az Allianz csoport, mind az FHB csoport kizárólagosságot vállalna az egymás termékeinek értékesítésére vonatkozóan. A tranzakció részeként az FHB részvénycserével átvenné az Allianz Hungária Biztosítótól az Allianz Bank részvényeinek 100 százalékát. A további tárgyalások után a végleges szerződéseket várhatóan 2010. július hónapban aláírják a felek.

Az FHB július elején pedig azt közölte, hogy 3,8 milliárd forintért szerzi meg az Allianz Bankot, ezt az összeget azonban a tranzakció véglegesítésekor pontosíthatják, mivel az Allianz Bank saját tőkéjének értékét az üzlet zárásakor rögzítik. Az FHB 1 829 864 darab saját részvénnyel és 1,1 milliárd forint pénzbeli ellenértékkel fizet az Allianz Bank átvételéért. Az FHB akkor kiadott közleménye szerint ezzel 70-re nő a csoport fiókjainak száma. Az együttműködés 20 évre szól és 5 évig nem lehet felmondani, a tranzakció várhatóan szeptember 30-án valósul meg.