Teljes modelleket gyárt majd a győri Audi-üzem

Vágólapra másolva!
Négy különféle Audi fog teljes egészében Győrben készülni a német autógyártó vállalat üzemének három év múlva befejeződő kibővítése után - derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón. A 900 millió eurós beruházással 1800 új munkahely jön létre, ezek betöltéséhez az Audi helyi szakképző programot is indít.
Vágólapra másolva!

Kilencszáz millió eurós (252 milliárd forint) beruházással bővíti ki győri gyárát az Audi 2013-ig - jelentette be csütörtökön a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az autógyártó igazgatótanácsának elnöke. Az egy nappal korábbi sajtóértesülések még kereken egymilliárd euróról szóltak.

A bővítéssel közvetlenül 1800 új munkahely létesül - jelentette ki a kormányfő. Orbán "nemzetgazdasági jelentőségűnek" nevezte a beruházást, mondván, az kibővített üzem csúcskapacitáson plusz 2 százalékpontos növekedési potenciált jelent majd a magyar gazdaságnak.

Három év múlva az Audi a régióban a vállalat törzsállományát, a beszállítókat és a szolgáltatókat is beleértve több mint 15 ezer embernek biztosít majd megélhetést. Évente 125 ezer autó gördül majd le a gyártósorról, köztük az Audi TT Coupé és Roadster, az A3 Cabriolet valamint az A3 egy további változata.

A teljes gyártási folyamat itt fog zajlani

Míg a jelenleg Győrben összeszerelt modellek karosszériája Ingolstadtban készül, és vasúton érkezik Magyarországra, a jövőben a teljes gyártási folyamat a megyeszékhelyen fog zajlani, a karosszéraigyártástól a fényezésen át egészen az összeszerelésig. "A teljes spektrumú autógyárat célzó bővítés a győri gyár egyértelmű elismerése" - jelentette ki Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja, az Audi Hungária Motor Kft. felügyelőbizottságának elnöke.

Az Audi AG felügyelőbizottsága mindössze pár órával a bejelentés előtt adott zöld utat a projektnek. "A bővítéssel nemzetközi versenyképességünket erősítjük, és a legjobb feltételeket teremtjük meg további nagyratörő növekedési céljaink eléréséhez" - mondta Rupert Stadler. 2015-ig az Audi 1,5 millió éves értékesítési darabszámmal a legsikeresebb prémium járműgyártóvá szeretne válni - áll a vállalat közleményében.


A miniszterelnök a sajtótájékoztatón felidézte, hogy az Audi még az első Orbán-kormánnyal kötött hosszú távú megállapodást a magyarországi befektetéseiről. Hozzátette, az új beruházás állami támogatásának minden részletét nyilvánosságra hozzák majd. Arról, hogy az Audi által a jelenlegi gyárterület mellett megvásárolt telek természetvédelmi terület, és ez esetleg problémát jelenthet, Orbán kijelentette: a kormány döntése nyomán semmilyen kétely nem vetődhet föl, B tervre sincs szükség.

Jelentős magyar hozzáadott érték

Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár a tájékoztató után azt mondta az [origo]-nak, hogy a beruházásnak kimondottan magas lesz a magyar hozzáadott értéke, de még hátra vannak a pontos a háttérszámítások arról, hogy mekkora lesz a beszállítók importhányada. A befektetési és kereskedelemifejlesztési ügynökség (ITDH) jelenleg is tárgyal az Audival a magyar beszállítók kilétéről.

A szakképzett munkaerő esetleges hiányát firtató kérdésünkre az államtitkár azt mondta, az Audi hamarosan elindít egy 150 fős szakképzési programot, a győri önkormányzattal együttműködve, hogy 2013-ra meglegyen a szükséges létszámú munkaerő. Becsey az állami támogatásról csak annyit árult el, hogy november első hetében lesz róla kormánydöntés.

Kedden jelentette be az Opel autógyártó, hogy 500 millió eurós beruházással 2015-re megduplázza szentgotthárdi üzemének termelését, a vállalat európai motorgyártó központját hozva ezzel létre.