Magyarország csökkentené devizaadóssága részarányát

Vágólapra másolva!
Magyarország az államadósságon belül a devizaadósság arányát 30-35 százalékra akarja csökkenteni néhány éven belül a jelenlegi 49 százalékról, és inkább a biztonságosabb belföldi finanszírozás felé akar elmozdulni - mondta el Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) vezérigazgatója a Reutersnek.
Vágólapra másolva!

Pleschinger Gyula szerint a nemzetközi hitelminősítők a besorolásaikkal túlságosan borúlátóak Magyarország kilátásait tekintve, miközben az idei kötvényaukciók a befektetői bizalmat jelzik. "A hitelminősítők kissé túlbüntetnek minket" - mondta az ÁKK vezérigazgatója a vele készült interjúban. "Elképzelhetően tartom, hogy egy éven belül felminősítenek bennünket. Ennek az a feltétele, hogy a 2011-es költségvetés számai hitelesek, és beindulnak a kormány által ígért folyamatok" - tette hozzá Pleschinger Gyula

Az ÁKK vezetője szerint nem valószínű egy leminősítés. Egy új IMF-kölcsön megállapodás biztosabbá tenné a hosszú távú finanszírozást, miközben az ország gazdasági növekedése gyorsabb lehetne egy ilyen megállapodás nélkül - jelentette ki. "Úgy véljük, hogy a 2011-es év könnyen finanszírozható. A kötvény és kincstárjegy aukciók alapján megvan a befektetői bizalom, ami átsegíthet minket a következő hónapokon, vagy talán éveken" - mondta az ÁKK új vezetője.