Magyarország pert nyert az AES energiamultival szemben

Vágólapra másolva!
Magyarország megnyerte az AES Tisza erőművet működtető, AES Summit Generation által indított pert.
Vágólapra másolva!

Magyarország javára döntött 2010. szeptember 23-án hozott ítéletében a Világbank mellett működő, washingtoni székhelyű nemzetközi bíróság (International Centre for Settlement of Investment Disputes - ICSID) az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa, az amerikai székhelyű energiaiparban érdekelt AES Summit Generation Ltd. Magyar Állam ellen indított perében - közölte az [origo]-val a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken.

A bíróság a közel három éve húzódó ügyben hozott - kötelező érvényű - ítéletének indoklásában kiemelte, hogy a Magyar Köztársaság egyetlen intézkedésével sem sértette meg az úgynevezett Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit a 2006 és 2007 folyamán bevezetett hatósági árszabályozással. A bíróság ítéletében az AES Summit Generation minden követelését - köztük a felperes több mint 30 millió dolláros kártérítési igényét - alaptalannak találta és elutasította.

Az AES Tisza Erőmű Kft. és tulajdonosa az AES Summit Generation Ltd. még 2007-ben indították a pert, arra hivatkozva, hogy a Magyar Köztársaság a 2006-os erőművi hatósági árszabályozás bevezetésével megsértette az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit, azaz olyan hatósági árakat írt elő, melyek jóval alacsonyabbak azoknál, mint amiben az AES Tisza az MVM Zrt.-vel 2001-ben megállapodott, s ezáltal a beruházásaik is sérelmet szenvedtek.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai helyettes államtitkára az ítélettel kapcsolatban hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar államnak nem kell 30 millió dollárt, mintegy 8,4 milliárd forintot kifizetnie, de még fontosabb, hogy az ítélet példa lehet másik két perben is. Ezek perértékét a helyettes államtitkár nem kívánta elárulni, csak annyit mondott, hogy azok nagyobbak az AES-perénél. Kovács Pál hozzátette: a magyar állam mindent megtett a peren kívüli egyezség érdekében, de eredménytelenül. A Budapesti Erőmű-perben 2010. december 31-ig szüneteltetik az eljárást.