Le Monde: Simor szerint sajnálatos, de indokolható az IMF-fel való szakítás

Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök a Le Monde-nak azt mondta, indokolható az Nemzetközi Valutaalappal való szakítás. Emiatt emelkedhetnek a hitelek költségei, ám Magyarország a saját útját járhatja.  
Vágólapra másolva!

A mértékadó francia liberális napilap, a Le Monde péntek délután megjelent számában publikálta a Simor Andrással készített interjút, amelyben a magyar jegybankelnök az IMF-fel történt szakításról beszélt.

Az újság kérdésére, mit gondol arról, hogy a miniszterelnök nem kíván újabb megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), a jegybank elnöke azt mondta: "egyrészt elveszítjük a védőhálót és a hitelek költsége emelkedni fog. Másrészt viszont az országnak nem az IMF és az Európai Unió által is jóváhagyott gazdaságpolitikát kell majd követnie".

"Jegybankelnökként csak sajnálni tudom a védőháló elvesztését. De a kormány azon döntése, hogy szabadon kívánja a gazdaságpolitikáját meghatározni, indokolható. A védőhálóról való lemondás önmagában nagyobb szigorúságot, fegyelmet és átláthatóságot jelent" - tette hozzá Simor.