Nem csodaszer a szigorú pénzügyi felügyelet az osztrák jegybank kormányzója szerint

Vágólapra másolva!
Szigorúbb felügyelettel nem lehet teljes mértékben kiiktatni a piaci kockázatokat és veszélyes lenne azt hinni, hogy ez megtörténhet - mondta Ewald Nowotny az osztrák jegybank kormányzója, az EKB kormányzótanácsának tagja hétfőn Bécsben.
Vágólapra másolva!

"Veszélyes dolog lenne azt az illúziót táplálni, hogy kellőképpen szigorú ellenőrzéssel el lehet távolítani minden piaci kockázatot" - figyelmeztetett a jegybanki kormányzó az osztrák pénzügyi felügyelet az FMA által a pénzügyi ellenőrzésről rendezett szakmai tanácskozáson. Nowotny szerint az európai pénzügyi felügyeletnek foglalkoznia kellene olyan kérdésekkel is, mint a szuverén adósságkockázat piaci árazása, ami mostanában inkább túlértékeltnek tűnik a korábbi periódussal szemben, amelyre viszont egyes kockázatok alulértékelése volt jellemző.

Arra a kérdésre, hogy mivel kellene foglalkoznia az ESRB (European Systemic Risk Board) európai rendszerkockázati tanácsnak, amelynek ő maga is tagja, Nowotny felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a pénzügyi válság megelőzéséhez kellett volna meghoznia az akkor még nem létező szervezetnek: "Az egyik legnagyobb probléma a szuverén adóskockázatok árazása volt, a piacok ugyanis túl hosszú ideig tartották túl alacsonyan a kockázati prémiumokat... miközben most ennek pont az ellenkezőjének lehetünk tanúi."

Az ESRB másik fontos feladata annak biztosítása lett volna, hogy az "árnyék-bankrendszer" visszaszorítása érdekében minden banki műveletnek meg kelljen jelennie a bank mérlegében, valamint fel kellett volna lépnie a külföldi devizában történő lakossági hitelezéssel, illetve fedezettel nem rendelkező adósoknak történő hitelezéssel szemben. Az osztrák bankok svájci frank alapú jelzálog hiteleket nyújtottak belföldi lakossági ügyfeleknek, valamint svájci frank és euró alapú hiteleket kelet-európai ügyfeleiknek, olyan kockázatnak téve ki magukat ezzel, amely ellen a jegybank már évek óta kampányolt.