Bloomberg: Saját sorsukat nehezítik a frankhitelesek

Vágólapra másolva!
A beijedt frankadósok igyekeznek minél előbb törleszteni, de ezzel némileg a saját helyzetüket is nehezítik, mert törlesztéskor devizát kell vásárolni, az pedig erősíti a svájci frankot, írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A kelet-európai devizaadósokkal, azon belül is a svájci frankban eladósodottak helyzetével foglalkozik a Bloomberg. A hírügynökség összeállítása szerint a svájci frank, ami az elmúlt hat hónap második legjobban teljesítő kulcsdevizája volt, erejét a lakáshiteleik visszafizetésével küzdő kelet-európai adósoknak is köszönheti. Az adósok a hirtelen megemelkedett törlesztő részleteket igyekeznek minél előbb visszafizetni, ezért devizát vesznek, ez pedig tovább erősíti a svájci frankot.

A bankok svájci frankban denominált követelései 647,6 milliárd dollárra estek vissza a Nemzetközi Fizetések Bankja szerint az első negyedévben, míg két évvel ezelőtt ez az állomány 847,4 milliárd dollár volt. A hanyatlás az olyan közép-kelet európai fogyasztóknak köszönhető mint a magyar meg a lengyel, akik a svájci frank erősödése miatt megemelkedett törlesztőrészleteket igyekeznek most minél előbb visszafizetni.

Ennek az az eredménye, hogy a devizavásárlásaik miatt még erősebb lesz a frank. A cikk megemlíti, hogy a Svájci Nemzeti Bank 15 hónapon keresztül próbálta gyengíteni a devizát az ország exportjának támogatása végett. "Minél erősebb a frank, annál nagyobb a nyomás az adósokon, hogy befejezzék adósságaik törlesztését" - mondta Manule Oliveri a legnagyobb svájci bank, az UBS stratégája. "Ez további deviza-beáramlást jelent, ami tovább erősíti a frankot."

A cikk megemlíti, hogy a késva törlesztett jelzáloghitelek állománya 2008 december és idén március között 83 százalékkal nőtt Magyarországon. A devizahitelek állománya azért ennyire magas a régióban, mert a svájci frank-hitel a magas belföldi kamatok után igazi csali volt a közép-kelet-európai fogyasztók számára. A hitelköltségek 10,5 százalékponttal voltak alacsonyabbak Svájcban mint Magyarországon 2008-ban, és 2,5 százalék ponttal voltak alacsonyabbak mint az euróövezetben.