Coface: Rizikós partner a magyar cégek fele

Vágólapra másolva!
A magyar cégek több mint fele továbbra is kimondottan, vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek számít a Coface hitelbiztosító szerint, ez az arány tartósan magasabb a régiós átlagnál.
Vágólapra másolva!

A közép-kelet-európai országokban működő cégek 48,42 százalékát közepesen kockázatosnak vagy fokozatosan kockázatosnak tartja a Coface hitelbiztosító; ez az érték közel azonos a tavalyival.

A cég elemzése szerint a régiós átlag viszonylagos stabilitása mellett ugyanakkor a román, szlovák és magyar cégek megítélése tovább romlott az elmúlt tizenkét hónapban. Itthon továbbra is a cégek több mint fele számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek. Ez az érték noha tartósan meghaladja a régiós átlagot, a rangsort már nem hazánk, hanem Románia és Szlovákia vezeti.

A válság nagy részén túl vagyunk, de vannak kockázatok

A Coface országkockázati rangsorában - 2010 júliusi adatok alapján - Magyarország az A4 kategóriában helyezkedik el (a cég által alkalmazott hét kategóriából a A1-A4 közötti "befektetési" kategóriát jelöl, míg a B, C és D már lényegesen rosszabb országkockázatot takar). Magyarország helyzete sajátságos, hiszen annak idején az A2-ből indult. Az ország megítélésnek változása mutatja, hogyan változott meg Magyarország gazdasági ereje és súlya közép-európai összevetésben is.

Ugyanakkor Románia már B kategóriás minősítést kapott, ezzel kikerült a befektetésre ajánlott országokból, Szlovákia pedig A3 -as besorolásban áll. Szlovákia egy nyitott gazdaság, a GDP-t nagy részben az export mozgatja, ezért az országot komolyan érintette a nemzetközi visszaeséssel járó válság. Náluk leginkább az autóipart befolyásolta negatívan a hanyatlás, ami egyértelműen fokozta a szlovák cégek romló megítélését - véli Fülöp Zoltán a Coface vezető kockázatelemzője. A románok esetében tavaly a gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal csökkent a 2008-as évhez viszonyítva, miután Romániát is keményen sújtotta a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság, és idénre további csökkenést prognosztizálnak. A Coface szakértői úgy látják, hogy bár a válság nagy részén túl vagyunk, az elkövetkező év is jelentős kockázatot hordoz a szállítói hitelezés szempontjából.