Estére 4 forintos mínuszba került a dollár

Vágólapra másolva!
A forint erősödött a kedden: az euró a reggeli szintekhez képest 1, a dollár pedig 4 forinttal lett olcsóbb. Egy banki elemzés szerint, ha az önkormányzati választások után hiteles költségvetéssel és hiánycsökkentő lépésekkel áll elő a kormány, akkor a magyar deviza tovább erősödhet.
Vágólapra másolva!

Kedden este, 23 óra előtt tíz perccel 276,40 forintba került egy euró a devizapiacon, ekkor a svájci frank jegyzése 208,30, az dolláré pedig 203,40 forint körül mozgott.

Hétfőn este 277,30 forintot ért egy euró, kedden reggelre 277,40-277,70 forintra változott a kurzus, délelőtt 278,40 forintnál is megfordult, majd fokozatosan veszített értékéből az európai deviza. Ezzel párhuzamosan a dollár jóval nagyobbat esett: az amerikai deviza 207,50 forinton kezdte a napot, vagyis estére több mint 4 forinttal lett olcsóbb. A svájci frank jóval visszafogottabb süllyedést mutatott, a reggeli szinthez képest kevesebb mint egy forinttal jött lejjebb a jegyzés.

Lejtőn a dollár

A forinterősödést elsősorban a nemzetközi piacon kibontakozó dollárgyengülés segítette. A Raiffeisen kedd este kiadott devizapiaci elemzése szerint az amerikai deviza mélyrepülése azzal magyarázható, hogy felerősödtek azok a várakozások, melyek szerint a jegybank szerepét betöltő Fed a gazdaság élénkítése érdekében újabb mennyiségi lazításba, vagyis pénzteremtésbe kezd. (Ennek volt köszönhető az is, hogy kedden erősödtek az amrikai tőzsdeindexek.) A Wall Street Journal - melynek korábban is jó értesülései voltak ilyen témában - már arról cikkezik, milyen ütemezése lehet az intézkedésnek. Mindennek köszönhetően az euró dollrához mért keresztárfolyama egészen 1,35-ig emelkedett.

Ezt a fontos árfolyamszintet azután törte át a kurzus, hogy a magyar idő szerint kedden délután megjelent amerikai fogyasztói bizalmi index gyengébb lett a vártnál. A bank szakértői szerint az euró erősödése azonban meglepő, mert több eurózóna országaiból rossz hírek jöttek. A Moody's hitelminősítő leronthatja Spanyolország besorolását, Portugáliában pedig nem sikerült csökkenteni a kétszámjegyű hiányt, Írország adósságtörlesztésének biztosítására köthető ügyletek (CDS) árfolyama pedig jelentősen emelkedett. Ezek arra utalnak az elemzők szerint, hogy a devizapiac az euró szempontjából negatív tényezőket jelenleg figyelmen kívül hagyja, így rövid távon folytatódhat a közös deviza erősödése.

Jó terv és jó hangulat kell a forintdráguláshoz

A forinttal kapcsolatban az elemzés rámutat arra, hogy a magyar deviza az előző három hét során mintegy 4 százalékkal értékelődött fel a forint az euróval szemben, így bő egyhavi csúcsot ért el a forintárfolyam. A hazai fizetőeszköz ezzel messze a világ legjobban teljesítő devizája volt az elmúlt hónapban. A forint jó teljesítménye annak köszönhető, hogy a kormány az elmúlt hetekben többször jelezte, tartani fogja jövőre a kitűzött 3 százalékos GDP-hez mért hiánycélt. A befektetők tehát hisznek a politikusok ígéretének, annak ellenére, hogy egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen lépésekkel faragná le a deficitet a kormány. A hétvégén esedékes önkormányzati választásokat követő hetekben azonban várhatóan tisztulni fog a kép a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban - írják a szakértők.

A Raiffeisen szerint "a kormánynak ezt követően már nem kell két irányba a választók és a piac felé kommunikálnia, inkább az utóbbi felé mozdulhat el a mérleg nyelve". Ha hiteles tervet mutat be a kormány, az a forint erősödéséhez járulhat hozzá, ehhez azonban a nemzetközi hangulat támogatására is szükség lenne. Az MTI-nek kedden reggel nyilatkozó devizakereskedők is azt mondták, hogy további forinterősödést csak akkor lehet várni, ha a kormány a választások után hiteles költségvetési tervekkel áll elő.