Devizaháborút emleget a brazil pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
A brazil pénzügyminiszter szerint egyes országok devizaháborút kezdtek saját pénzük gyengítésével; a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokért aggódnak az érintett vállalatok; Nouriel Roubini újabb pénzügyi válságok eljövetelére figyelmeztet; egy felmérés szerint az adófizetők úgy vélik,a kormányok az állami források felét rossz célokra költik; Kalifornia 5 milliárd dolláros hitel felvételére kényszerülhet. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi devizaháború van kibontakozóban - jelentette ki Guido Mantega brazil pénzügyminiszter a Financial Times tudósítása szerint. A politikus arra utalt, hogy az utóbbi időben Japán, Dél-Korea és Tajvan központi bankja megpróbálta gyengíteni a saját pénznemét, Kína továbbra is nyomás alatt tartja a jüan árfolyamát - az Egyesült Államok folyamatos kritikája ellenére -, és más országok is (Szingapúr, Kolumbia) is jelezték már, hogy túl erősnek tartják saját valutájukat. Ez azért fontos kérdés, mert a túl erős nemzeti valuta rontja a versenyképességet, visszafogja a gazdasági teljesítményt.

Ezen a héten merül az amerikai képviselőház elé egy törvény arról, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi szankciókat vezethetne be Kína ellen a jüan árfolyamának manipulálása miatt. A Reutersnek nyilatkozó, érdekelt vállalatvezetők attól félnek, hogy ha a törvényt (a szenátusban is) megszavazzák, az egyébként is bizalomhiányos amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok romlása megállíthatatlan lesz.

A világgazdaság több pénzügyi válságot is meg fog élni a következő évtizedben, mert a pénzügyi szabályozás reformja nem elégséges, és nem is a jó irányba halad - nyilatkozta Nouriel Roubini közgazdász a CNBC-nek. A hatások még akkor is érezhetőek lesznekl, ha a recesszió nem tér vissza - tette hozzá. Roubini egyebek mellett arról ismert, hogy megjósolta a 2008-ben kirobbant gazdasági krízist.

Az adófizetők úgy érzik, hogy a pénzük felét rosszul költik el a kormányok - derül ki a BBC 22 országban, összesen több mint 22 ezer ember megkérdezésével elvégzett felméréséből. A kolumbiaiak és a pakisztániak szerint ez az arány a kétharmadot is meghaladja, de a legjobb véleménnyel lévő spanyolok szerint is egyharmad fölött van (34 százalék). Magyarországra nem tér ki a jelentés.

Kalifornia állam amerikai nagybankokkal tárgyal egy 5 milliárd dolláros kölcsön felvételéről, hogy így hidalja át a költségvetési patthelyzet időszakát - írja a CNN internetes oldala. A 19 milliárd dolláros hiánnyal küzdő Kaliforniának július óta nincsen költségvetése.