Lehman-relikviákat árvereztek Londonban

Vágólapra másolva!
A vártnál sokkal több pénzért keltek el a 2008 őszén összeomlott Lehman Brothers befektetési bank relikviái egy angliai aukción. Az árverésből befolyt pénzzel a hitelezőket kártalanítják, de a teljes veszteséghez képest ez csak aprópénz.
Vágólapra másolva!

Elárverezték a Lehman Brothers amerikai pénzintézet vagyontárgyának több száz darabját egy londoni aukción. A tűrgyak között volt a bank európai irodájának cégtáblája, mely az ötezer fontos kikiáltási árról indulva végül 42 050 fontot (13,5 millió forint) ért meg egy ismeretlen, telefonon licitáló vevőnek.

A patinás bank két évvel ezelőtti csődje volt az Egyesült Államok történelmének eddigi legnagyobb pénzintézeti bukása, melynek nyomán elhatalmasodott a pénzügyi-gazdasági világválság.

Óriási volt az árdeklődés az árverés iránt, a tételek többsége a vártnál sokkal több pénzért kelt el - írta a New York Times. Összesen 1,6 millió font (2,6 millió dollár) gyűlt össze. Ez azonban még mindig csak csepp a tengerben - az árverések célja ugyanis az, hogy a vállalat ingóságainak és műtárgyainak eladásával segítsék a pórul járt hitelezőket, akiknek a bank mintegy 613 milliárd dollárral, azaz csaknem 125 billió forinttal maradt adósa.