Külföldről kapott lökést a forint, májusi szinteken járt az euró

Vágólapra másolva!
A forint szerdán dél körül egy, a vártnál kedvezőbb, az eurózónában megjelent makroadatnak köszönhetően ismét erősödött, így az euró 276 forint alatt is megfordult, amire utoljára májusban volt példa. Délutánra ugyanakkor visszatért az árfolyam a 277-es szint környékére, és estére sem mozdult el érdemben.
Vágólapra másolva!

Szerda este 8 órakor 276,86 forintnál járt az euró jegyzése a devizapiacon, ekkor a svájci frank árfolyama 207,99, a dolláré pedig 203,05 forint körül mozgott. Ez kissé erősebb forintot jelent, mint a délután 5 órai, de a nap folyamán jobban is állt a forint: fél 12 előtt néhány perccel az euró 275,70 forintba került, ami több hónapos csúcsnak felelt meg a magyar pénz szempontjából.

A 276 forintos euróárfolyam azután esett el, hogy az euróövezet üzleti hangulatindexe meglepő mértékben növekedett, ez pedig erőt adott az eurónak a dollárral szemben. Ezzel párhuzamosan pedig a magyar deviza is erősödött és az euró árfolyama a hétfőn elért, a forint számára háromhavi csúcsot jelentő 276,15 forintos szint alá csökent.

A nemzetközi hangulat irányítja a forintot

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak elmondta: legutóbb májusban volt 276 forint alatt az euró. Hozzátette: a piac nyugodt, a nemzetközi piacon szabadulnak a dollártól, elsősorban azért, mert a piacok arra számítanak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pénzt fog pumpálni a gazdaságba, ezzel lökést adva a fejlődésnek. A dollár emiatt gyengül az euróval szemben, ez a folyamat pedig kedvez a kockázatosabbnak tartott úgynevezett feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak is.

Elsősorban a külföldi eseményektől függ a forint sorsa, az nem valószínű, hogy belföldi hírek befolyásolnák az árfolyamot a következő napokban - fogalmazott Kolba, hozzátéve: a piac arra vár, hogy a kormány a hétvégén esedékes önkormányzati választások után nyilvánosságra hozza a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos terveit, és ezzel megerősítse a vezető magyar politikusok elmúlt hetekben tett nyilatkozatait, melyek szerint 2011-ben Magyarország be fogja tartani a 3 százalékos, GDP-arányos hiánycélt.

A Raiffeisen Bank kedden kiadott elemzése a forinttal kapcsolatban rámutat arra, hogy a magyar deviza az előző három hét során mintegy 4 százalékkal értékelődött fel az euróval szemben, a hazai fizetőeszköz ezzel messze a világ legjobban teljesítő devizája volt az elmúlt hónapban. A Raiffeisen szerint a választások után a kormánynak már nem kell két irányba, a választók és a piac felé kommunikálnia, inkább az utóbbi felé mozdulhat el a mérleg nyelve. Ha hiteles tervet mutat be a kormány, az a forint erősödéséhez járulhat hozzá, ehhez azonban a nemzetközi hangulat támogatására is szükség lenne.

Kiemelkedik a régióból a forint

A Commerzbank piaci kommentárja szerint a dollár további gyengülése akár 275 forintos euróárfolyamot is eredményezhet. Orbán Viktor miniszterelnök köztévében kedd este tett kijelentései jó hatással lehetnek a forintra, a kormányfő jelezte, egyelőre nincs szükség újabb megszorításokra, de amennyiben az utolsó negyedév elején mégis úgy látszik, hogy az idei hiánycél nem tartható, akkor kész a kormány további lépéseket tenni a hiány tartása érdekében - írják a bank szakértői.

A régiós devizák, a cseh korona, a lengyel zloty, a román lej és a forint alkotta kvartett együtt mozog, vagyis erősödik az euróval szemben, de egyértelműen a forint szerepel a legjobban közülük.