Kiesett egy bankokat sértő pont a Kósa-Rogán-féle csomagból

Vágólapra másolva!
Hétfőn kerül a parlment elé Rogán Antal és Kósa Lajos hiteleseket védő törvényjavaslata, amely az eredeti nyolc pontból csak hetet tartalmaz, a bankok által sérelmezett egyik pontot ugyanis kivették a csomagból. Mégis nyolc pontra emelkedik majd az intézkedések száma, ugyanis bekerül egy újabb, amely a közjegyzői díjak felszámításának mértékét korlátozná.
Vágólapra másolva!

Sikerült megállapodni a Bankszövetséggel a lakáshiteleseket segítő csomagról, a korábban bejelentett nyolc pontból hetet nyújtanak be a törvényhozásnak hétfőn, egy pont azonban kikerül a csomagból, helyette hamarosan egy újabbat terjesztenek be a parlamentnek - derült ki Rogán Antal és Kósa Lajos pénteki sajtótájékoztatóján.

Arról az egy pontról nem született egyezség, ami a tiszta lappal indulás jogát teremtette volna meg. Az eredeti ötlet szerint a bank követelése nem lehetett volna több a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének 100 százalékánál, azaz nem fordulhatott volna elő, hogy a bank a hitelszerződés megkötésekor érvényes árat vegye figyelembe, ami a lakásárak esése miatt akár több millió forinttal többet is jelenthetett volna, mint az ingatlan valódi, piaci értéke.

Megállapodtak viszont a többi pontról. A törvényjavaslat elfogadása és hatályba lépése esetén a bankok egyoldalúan nem módosíthatják majd a szerződéseket, amennyiben az az ügyfél számára hátrányos lenne. A fideszes politikusok szerint a törvény a kormányhoz delegálja annak megállapítását, hogy mely feltételek előfordulása esetén változtathat a bank a törlesztések kiszámításán. A banki magatartási kódex ugyan már rendelkezik erről, de Kósa Lajos szerint annál konkrétabb lesz az új szabályozás.

A törvényjavaslat megtiltaná a pénzintézeteknek, hogy önkényesen emeljenek kamatot és számítsanak fel egyéb díjakat. A törvény elfogadása után a bankok csak a középárfolyamukon számíthatják a devizákat forintra, amennyiben ilyennel nem rendelkezne egy pénzintézet, a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell használniuk. Előírás lesz az is, hogy az ügyfél kérésére "legalább egyszer" ingyenesen lehessen előtörlesztéssel élni, arra semmilyen plusz költséget nem számíthat fel a bank.

Az ügyfél kérésére biztosítani kell, hogy meghosszabbítsák a hitel futamidejét, és a törvényjavaslat szerint a 90 napnál régebb óta tartozó adósok számára plusz terheket (például büntető vagy késedelmi kamat) nem lehet majd előírni. A tiszta lappal való indulás joga mellett ez volt az a pont, amelyet a bankok kifogásoltak. A politikusok szerint megegyeztek a bankokkal, Rogán Antal szerint "nem örömmel, de elfogadták" a pénzintézetek a szabályozást.

A futamidő kötelező meghosszabbítása azonban csak lakás célú hitelekre vonatkozik, s nem csak az új, de a korábban megkötött hitelszerződések esetén is érvényes lesz, ráadásul nem csak a deviza, de a forintalapú hiteleknél is alkalmazni kell majd a szabályt. Ugyanakkor csak lakáscélú hitelek és kölcsönszerződésekre vonatkozik, s a két politikus szerint azt is kizárják, hogy a rendelkezésekkel vissza lehessen élni, vagyis, hogy valaki spelulációs célra használhassa fel a szabályt.

Bár a tiszta lappal való indulás joga kikerült az eredeti nyolc pontból, új szempontként merült fel egy javaslat, amelyet mind a hitelfelvevők érdekeit képviselők, mind a hitelnyújtók megemlítettek a tárgyaláson a politikusok szerint. A javaslat lényege, hogy a szerződések módosításakor ne kelljen mindig közjegyzői díjat fizetni minden egyes tételnél, hanem valamilyen átalányt alkalmazzanak. Arról nincs megállapodás, hogy ez hány esetre vonatkozzon - erről kell megegyezniük a közjegyzői kamarával. A politikus szerint ez több százezer forintot is jelenthet egy-egy hitel esetében.

A Magyar Nemzeti Bank is javaslatokat tett a hitelesek védelmében, de azokat Rogán Antal szándékleveleknek minősítette. "Miért nem léptek korábban?" - tette fel a kérdést Rogán Antal, aki szerint több javaslat egyezik, de alapvetően a jegybank elkésett a szabályozással, mivel nem lépett, "akkor, amikor ez lett volna a dolga". Kósa Lajos ezt azzal toldotta meg, hogy az MNB ajánlásai számos vonatkozásban érthetetlenek. (A jegybanki javaslatok és a Kósa-Rogán-csomag összehasonlításáról szóló cikkünket itt találja.)

Rogán Antal az érintettek körével kapcsolatban annyit fűzött hozzá, hogy tudomása szerint az 1,1 millió jelzáloggal terhelt hitel közül 800-900 ezer lehet a lakáshitel, s szerinte ezek mindegyikén segít a csomag. Rogán szerint a nyolc pontból hetet nyújtanak be hétfőn a "formai simítások" után, a közjegyzői díjra vonatkozó szabály külön törvényjavaslatként 1-1,5 hét múlva kerülhet a parlament elé, s az elfogadás és kihirdetés után egyes pontok 30 nappal, mások 45 nappal léphetnek hatályba.