Tízmillió forintra büntette a PSZÁF a Groupama Garancia Biztosítót

Vágólapra másolva!
Tízmillió forintra büntette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Groupama Garancia Biztosító Zrt.-t. A biztosító a felügyelet szerint számos jogszabálysértést követett el.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pénteki határozatában 10 millió forint bírságot szabott ki a Groupama Garancia Biztosító Zrt.-re.

A felügyelet kötelezte a biztosítót üzleti információs, ellenőrzési és adatfeldolgozási rendszerének átalakítására azért, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási és más üzleti tevékenysége során a jogszabályoknak megfelelően tudjon eljárni, és az informatika terén csökkenjenek működési kockázatai.

A biztosítónak 2010. november 1-jéig írásban kell beszámolnia egyebek mellett a díjhátralékos szerződések megfelelő kezelése, a kártörténeti igazolások jogszerű kiadása, illetve a díjnemfizetés miatti szerződésmegszűnésnél a megfelelő tájékoztatás érdekében tett intézkedéseiről.

December 1-jéig kell a Groupama Biztosítónak számot adni arról, hogy milyen intézkedéseket tett a befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz kapcsolódó hozamgarancia biztosítékainak megteremtése, a megfelelően ellenőrizhető nyilvántartási és adatszolgáltatási rendszer kialakítása, továbbá az informatikai és ellenőrzési rendszer átalakítása érdekében.

A PSZÁF külön eljárásban vizsgálja, hogy a biztosító tevékenysége fogyasztóvédelmi szempontból megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.