Wall Street Journal: Manőverezésnek nincs tere, Orbánt lépéseit figyelik a befektetők

Vágólapra másolva!
A mértékadó külföldi gazdasági lapok Orbán Viktor és a Fidesz nagyarányú győzelmét emelték ki a magyar önkormányzati választásokkal kapcsolatban, és érdeklődve várják azokat a konkrét gazdasági lépéseket, melyeket a költségvetési hiány sorsát befolyásolják.
Vágólapra másolva!

Befektetők szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek most már elő kell állnia a konkrét, költségvetési hiányt érintő lépéseivel, melyekre hónapok óta várnak - írja hétfői összefoglalójában a Bloomberg.

A hírügynökség kiemeli, hogy a forint közel öt százalékkal erősödött az euróhoz képest szeptember eleje óta (ez a legjobb teljesítmény a Bloomberg által figyelt 25 feltörekvő piaci valuta között), amikor is a kormány közölte a 2011-es deficitcélt. A Bloombergnek nyilattkozó elemzők szerint a Fidesz most három választásmentes évnek néz elébe, ez pedig lehetővé teszi a bonyolultabb, de szükséges lépések meghozatalát, és legalább két évig nem kell a népszerűségi kérdéssel foglalkozniuk.

Nincs helye trükközésnek

A Wall Street Journal (WSJ) arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fidesz győzelme azután a pénteki bejelentés után jött, mely szerint az országnak nincs szüksége megszorításokra, a gazdaságot az adócsökkentéssel és a befektetések ösztönzésével lehet növekedési pályára állítani. A lap szerint ugyanakkor a manőverezésnek nincs sok tere.

Az Európai Unió és a nemzetközi befektetők is árgus szemekkel figyelik, hogy Orbán hogyan fogja a szigorú uniós költségvetési deficitszabályt betartani. A WSJ szerint nehéz lesz a választóknak tett ígéret és az uniós elvárásoknak is megfelelni, szintén kitérve arra, hogy a győzelem megfelelő mértékű a különböző költségcsökkentő javaslatok véghezviteléhez, például az önkormányzati adminisztráció megnyirbálásához.

Hiányzó részletek

A Financial Times is a kényelmes többséget emeli ki a magyar önkormányzati választásokró szóló tudósításában. A cikk emlékeztet: a kormány úgy nyilatkozott, hogy nincs szüksége további IMF kölcsönre. Mindeközben azonban annak a vállalásának is eleget kell tennie, hogy 2011-re a költségvetés hiánya 3 százalék alatt lesz majd.

Az FT szerint segített a népszerűség megtartásában a kormányzat azon kommunikációja, hogy nem lesz szükség megszorításokra, bár a hogyanról eddig még nem igazán nyilatkoztak. Az üzleti lap összefoglalójában emgemlíti, hogy a kormányzat 100-200 milliárd forintot spórolna a közigazgatás átszervezésével, további 200 milliárd forintra számít a banki különadóból.