Svájci hírek és a dollár miatt estek a New York-i tőzsdeindexek

Vágólapra másolva!
A dráguló dollár, és a Svájcból érkező kedvezőtlen hírek vitték minuszba a New York-i vezető tőzsdeindexeket.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,72 százalékos csökkenéssel 10 751 ponton zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 2344 ponton fejezte be a kereskedést 1,11 százalékos eséssel. Az S&P 500-as mutató 0,80 százalékkal 1137 pontra süllyedt.

A befektetői hangulatot rontotta, hogy a svájci pénzügyi kormányzat a legújabb, szeptember elején szigorított nemzetközi szabványnál (Bázel III.) is jóval nagyobb tőkemegfelelési mutatókat hirdetett hosszabb távra a UBS-nek és a Credit Suisse-nek, mint olyanoknak, amelyek fontos szerepet töltenek be a nemzetközi pénzügyi rendszerben. A két banknak a tőkemegfelelési mutatóját 19 százalékra kell emelni 2019-ig a bázeli bizottság múlt hónapban javasolt 8 plusz 2,5 százalékával szemben. A vállalati profitot kedvezőtlenül befolyásoló intézkedés hatására gyengültek a banki részvények.

A Microsoft árfolyama több mint két százalékkal esett, miután a Goldman Sachs "tartásra" rontotta a cég részvényének a besorolását. A kereskedők szerint könnyen nyereségrealizálás következhet be az után, hogy szeptemberben a tőzsde történetének egyik legjobb hónapját zárták az indexek. A hétfői eladási hangulatot erősítette a dráguló dollár. Hétfőn vegyes előjelű amerikai makrogazdasági adatokat ismertettek, hatásaik kioltották egymást.