Bíróság elé viszik díjai miatt az American Expresst

Vágólapra másolva!
A japán központi bank úgy döntött, hogy "virtuális nullára" csökkenti az alapkamatot; az európai országok egy évet nyerhetnek a bankszektornak nyújtott állami segélyezés területén; az amerikai kormány tranzakciós díjak miatt perli az American Expresst - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb aggodalommal figyelik Japánban a deflációt (árak csökkenését), ezért az ország központi bankja úgy döntött, hogy "virtuális nullán" tartja az ország alapkamatát - tudósít a BBC News Online. A kamatlábat, melyet 2008 óta 0,1 százalékon tartanak, most tovább csökkentenék, hogy megpróbáljanak életet lehelni a bizonytalanul teljesítő gazdaságba.

Elemzők szerint a csökkenő árak és az erős jen megtépázzák a japán gazdaságot. A jegybank közése szerint ezért addig tartja a nulla-közeli kamatlábat, amíg az árak stabilizálódnak.

A Bloomberg tudósítása szerint a japán jegybank egy 60 milliárd dolláros alapot is létrehoz azért, hogy államkötvényeket és egyéb állami vagyontárgyakat vásároljon.

Plusz egy év banksegélyre

Az európai kormányzatok még egy évet kaptak arra, hogy kamatmentes kölcsönöket és egyéb kedvezményeket nyújtsanak a bank- és ipari szektoruknak - tudósít a Financial Times Európa csúcs-versenyszabályozóira hivatkozva.

Joaquín Almunia versenyjogi biztos a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a tervei szerint meghosszabbítják a bankszektort érintő kivételes állapotot, de csak 12 hónappal, és a szavai szerint 2012-től visszaállítják a "normál" állami segélyezés rendszerét (az engedményeket eredetileg 2010 végéig hagyták volna létezni).

Per vár az American Expressre

Beperelte az amerikai kormány az American Express hitelkártyacéget, mivel szerinte az versenyellenes gyakorlatot folytat - írja a BBC News Online. Az igazságügyi tárca szerint a cég kereskedőkkel kötött szerződései megakadályozzák a versenytársakat, hogy aláígérjenek a különféle tranzakciós díjaknak.

A kormányzat a MasterCardot és a Visát is perbe fogta, azonban mindkét cég hajlik a megegyezésre. Az American Express nem, és a cég közlése szerint harcolni fog a díjakért. Az igazságügyi minisztérium szerint mind a három kártyacég megfojtja a versenyt, mert nem hagyják, hogy a vásárlóknak olcsóbb, alternatív fizetési módokat kínáljanak.