Sokat javult Magyarország kockázati megítélése

Vágólapra másolva!
A nyár eleje óta nem látott szintre javult a londoni piacon a magyar államadósság-törlesztés kockázati megítélése, amely most már sokkal jobb több euróövezeti tagországénál.
Vágólapra másolva!

A CMA DataVision, az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató keddi kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi késői londoni kereskedésben 295 bázispont körüli szinteken járt.

Legutóbb június 2-án zártak 300 bázispont alatt a magyar CDS-kontraktusok. Október elején 320, szeptember végén 340, szeptember elején még 370 bázisponthoz közeli magyar CDS-árfolyamokat mértek a londoni piacon.

A keddre kialakult árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg - nyár eleje óta először - 300 ezer eurónál kevesebb éves díjat kérnek minden 10 millió euró magyar államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-kontraktusok így most hozzávetőleg 70 ezer euróval olcsóbbak, mint egy hónapja.

A magyar törlesztéskockázat CDS-piaci megítélése sokkal jobb, mint több euróövezeti tagállamé. A CMA DataVision keddi adatsora szerint a görög CDS-tranzakciók éves díja jelenleg például 740 bázispont környékén jár.

A cég számítási modellje szerint ez a görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 47 százalékos kumulatív valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós nem fizetővé válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők csaknem azonos esélyt adnak a görög államadósság-törlesztés leállására, mint arra, hogy ez elkerülhető.

A valószínűségi modell Magyarország esetében ugyanerre - szintén ötéves időtávlatra szóló, halmozódó kockázati számítási módszerrel - 18,9 százalékos esélyt mutat a jelenlegi CDS-árazás alapján, ami a feltörekvő térségen belül nem kiugróan magas.

Ennél jóval gyengébb Portugália és Írország kockázati megítélése is: az előbbi törlesztési leállásának távlati halmozott valószínűségét a számítási modell a jelenlegi, 410 bázispont körüli CDS-díjszabás alapján 30 százalékra, az utóbbiét - 444 bázispontos CDS-árfolyam alapján - 32 százalékra teszi.ű

Az ír pénzügyminiszter a múlt héten bejelentette, hogy az ír bankrendszer rendbetételének költségei az idén várhatóan az euróövezet egész történetében példátlan szintre, a hazai össztermék (GDP) 32 százalékára duzzasztják Írország államháztartási hiányát.

A Moody's Investors Service hitelminősítő kedden Londonban közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Írország egyébként továbbra is magasan elsőrendű, "Aa2" szintű kormánykötvény-besorolását, a minap bejelentett banki újratőkésítési költségek várható hatásai miatt.