Költségvetési tartalékból emeltek tőkét a Malévnál

Vágólapra másolva!
A Malév jegyzett tőkéjének 5,3 milliárd forintos készpénzes emelését a költségvetés általános tartalékából oldották meg - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatból.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szeptember 24-én jelentette be, hogy részben hitelek tőkévé alakításával, részben készpénzzel összesen 14,7 milliárd forinttal emeli meg a légitársaság jegyzett tőkéjét.

A távirati iroda az állami tulajdonoshoz közel álló forrásból úgy értesült, hogy a tőkeemelésben a kisebbségi tulajdonos, az AirBridge Zrt. nem vett részt. A hitelek tőkévé alakítása pedig a magyar állam kölcsöneit mérsékeli.

A Malév, a korábbi információk szerint több mint 102 millió euróval (jelenlegi árfolyamon 27,3 milliárd forint) tartozik a Vnyesekonombanknak. Az orosz állami tulajdonú bank nem csak közvetett tulajdonos az AirBridge Zrt.-ben lévő 49 százaléknyi részvénnyel, de a légitársaság fő finanszírozója is.

A 95 százalékban állami tulajdonban lévő Malév szeptember 24-én tartott rendkívüli közgyűlésén már döntöttek is az alaptőke felemelésről. A 14,7 milliárd forintból 9,4 milliárd forint adósságot - beleértve a kamatot is - tőkévé alakítanak, további 5,3 milliárd forintot pedig készpénzzel teljesítenek. Az MNV a társaság likviditásának biztosítására további 5,7 milliárd forint hitelt is nyújtott a légitársaságnak.