Többmilliárdos számlagyárat talált a VPOP

Vágólapra másolva!
Több mint száz ügyfele volt annak a több cégből álló számlagyárnak, amelyet a napokban számolt fel a vámhatóság. A társaságokat kizárólag abból a célból hozták létre, hogy fiktív számlákat bocsássanak ki.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy értékre elkövetett adócsalás, valamint magánokirat-hamisítás miatt több cég ellen nyomozást rendelt el a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága - közölte szerdán a VPOP.

A közel 3,8 milliárd forint adóhiányért felelős bűnözői csoport leleplezése végett a napokban 50 helyszínen 200 nyomozó tartott házkutatást, és 18 személyt kihallgatásra előállított. Tizenketten kerültek őrizetbe, közülük 9 fő előzetes letartóztatásba, hárman pedig házi őrizetbe. Bizonyítottság esetén az elkövetőkre akár 8 év szabadságvesztés is kiszabható.

A büntetőeljárásban érintett egyik vállalkozás 2005. és 2009. között 15 milliárd forintot meghaladó értékben fogadott be valós gazdasági eseményeket nem tartalmazó számlákat a számlagyárat működtetőktől. A kiállított fiktív számlákkal összesen csaknem 3,4 milliárd forinttal csökkentette az adóbevételt - állítja a vámhatóság.

Az elkövetői kör által irányított magyarországi cégek tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek, a tevékenységük végzéséhez szükséges engedéllyel nem rendelkeztek, létrehozásuk kizárólagos célja a fiktív számlakibocsátó tevékenység volt. A leleplezett számlagyár feltehetően több mint száz vállalkozásnak állított ki valótlan tartalmú számlákat.

A házkutatások során lefoglalt készpénzzel és 18 bankszámla zárolásával eddig közel 128 millió forint kár térült meg - zárul a hatóság közleménye.