Négy bankkal tárgyal a Mal az iszapeltakarítás forrásairól

Vágólapra másolva!
Négy bankkal áll kapcsolatban a Mal Zrt. a vörösiszap-szennyezés megtisztításához szükséges források előteremtése érdekében. A bankok még nem kötelezték el magukat, de nem is álltak ki a cég mögül.
Vágólapra másolva!

Nem kötelezte el magát az a négy bank, amellyel arról tárgyalt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., hogy finanszírozzák a vörösiszappal szennyezett területek megtisztítását, az okozott károk megtérítését, de nem is álltak ki a cég mögül - mondta az MTI-nek csütörtökön Tolnay Lajos a Mal elnöke.

Az elnök elmondta még, hogy az általuk összeállított adatokat elvitték a bankok, és csak a hitel kockázatának a felmérése után nyilatkoznak. A cég vezetői előbb magas állami pozíciókat töltöttek be, majd befolyásos gazdasági szereplők lettek - a róluk szóló írást itt érheti el.

Tolnay Lajos úgy vélte, hogy a hét végén az ajkai timföldgyár - műszakilag - újraindítható. Addigra előkészítenek egy másik zagytározót. Az újraindítás feltétele, hogy számukra kedvezően bírálja el az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség az egységes környezethasználati engedély iránti kérelmüket, miután azt a regionális felügyelőség felfüggesztette.

A természeti katasztrófa körülményeit egy Pintér Sándor belügyminiszter által összeállított bizottság vizsgálja ki. Ennek eredménye a lakásbiztosítások miatt is fontos, mivel amennyiben kiderül, hogy emberi gondatlanság okozta a balesetet, úgy a biztosítóknak nem kötelező fizetniük a hagyományos biztosítások esetén. Erről bővebben itt olvashat.

Olvassa el itt a vörösiszap-ömléssel kapcsolatos összes hírt!