Tízezreket hozhat a többgyermekes családoknak az új adórendszer

Vágólapra másolva!
A jövő évi adócsomag az edidignél áramvonalasabb lesz, a 16 százalékos kulcs az árfolyamneyreség-, a kamat- és az osztalékadóra is vonatkozik majd. Jól járnak a nagycsaládosok: a három vagy több gyermeket nevelő családok gyermekenként havonta akár 15-20 ezer forintos kedvezményt vehetnének igénybe - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Várhatóan október 13-án, jövő szerdán került a kormány elé a jövő évi adószabályokról szóló jogszabálytervezet, amely elsősorban a személyi jövedelemadózás rendszerét alakítja át.

A Világgazdaság információi szerint a rendszerből fokozatosan vezetik ki a szuperbruttósítás intézményét és komoly kedvezményre számíthatnak a többgyermekes családok.

Csökken a kamatadó, jól járnak a többgyermekesek

A lap hiteles forrásra hivatkozva azt írja, hogy jövő lévben még marad a bruttó bérre vonatkozó 1,27-es szorzó, ez az úgynevezett adóalap-kiegészítés egy évvel később 13,5 százalékra mérséklődik, 2013-ban pedig teljesen eltűnik. Az egykulcsos adórendszer hozadéka, hogy 2011-től 16 százalékos lesz a jelenleg 20 százalékos árfolyamnyereség- és kamatadó, a 25 százalékos - kivételes esetekben 10 százalékos osztalékadó kulcsa is 16 százalékra változik.

Jövőre megszűnik az egyes természetbeni juttatások után jelenlegi szabályoka szerint fizetendő 54 százalékos szja- és egészségügyi hozzájráulás. Változás az is, hogy jövőre az adóalapot nem növeli majd a nyugdíj, a gyermekgondozási segély vagy az ösztondíj. Az adójóváírás mostani rendszerben 450-460 milliárd forintos tételt jelent, ezt három év alatt a negyedére csökkentené a kormány. Annak érdekében, hogy az alacsony jövedelműek nem járjanak rosszabbul a változtatások miatt az adójóváírás megmarad, sőt, később sem vezetik ki a rendszerből. A kormány célja, hogy fokoztasona megszűnjön a minimélbér adómentessége, mert ez a jövedelmek eltitkolására ösztönzi az adózókat. A minimálbérre csekély, néhány százalékos szja vonatkozna és a jövőben a legalacsonyabb, körülbelül bruttó havi 50-60 ezer forintos jövedelmek adómentesek lennének.

A tervek szerint a változtatások nyertesei a többgyermekes családok lennének: a mostani rendszerben a háromgyermekes családok havi 4 ezer forintos kedvezményt kapnak. A jövőben ez a kedvezmény egy gyermek után is jár, ráadásul a nagyobb családoknál gyermekenként havi 15-20 ezer forintra emelkedhet.