Egy nap helyett 4 óra - gyorsítja a forintátualásokat az MNB

Vágólapra másolva!
A jegybank új rendelkezése szerint legfeljebb 4 óra alatt meg kell érkezniük 2012-től a belföldi forintátutalásoknak a bankszámlákra. A szükséges fejlesztések 7-8 milliárd forintra rúgnak.
Vágólapra másolva!

Jelentősen gyorsul, a mostani 1 nap helyett legfeljebb 4 óra lehet az elektronikus csatornán benyújtott megbízások teljesítése a hazai bankrendszerben 2012-től, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán megjelenő rendelete szerint - jelentette be Király Júlia, a z MNB alelnöke kedden.

Király elmondta, hogy az új rendszer 2012. július 1-től lép hatályba, mivel jelentős felkészülést, fejlesztéseket igényel, amelyek a bankrendszer szintjén várhatóan mintegy 7-8 milliárd forint kiadással járnak. Az új rendelkezés a belföldi forintátutalásokra vonatkozik majd.

Jelenleg is létezik egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi az azonnali átutalást, ez az úgynevezet Viber (Valósidejű Bruttó Elszámolási Rendszer), ami 2000. július 1-jén indult. A Viberbe eljutatott átutalás esetén a küldő számlájának megterhelése és a jogosult számlájának jóváírása azonos napon és azonos értéknappal történik, sőt a jóváírt összeg felett átutalás útján még aznap rendelkezni lehet - vagyis napon belül lehet a bankszámlákm között utalni.

A viberes átutalások azonban viszonylag drágák, mivel a kezeléssel és az azonnali fedezetbiztosítással összefüggő ráfordítások lényegesen meghaladják a zsírórendszerben jelentkező költségeket.

Az OTP Bank jelenleg érvényben lévő díjtáblázata szerint egy, a Viberen keresztül lebonyolított átutalás díja a tranzakció értékének 0,5 százaléka, minimum 10 ezer, maximum 100 ezer forint, szemben a sima átutalások néhány száz forintos díjával. A meglehetősen magas ár miatt a sima átutalásokhoz képest kevés Viberen keresztül végrehajtott tranzakciót hajtottak végre a számlatulajdonosok. A jegybank statisztikái szerint a bankközi rendeszerben január és május között havonta lebonyolított 18,1-20,6 millió átutalásnak kevesebb mint fél százalékát adják a viberes ügyletek.