Varga Mihály: A kormány tűzön-vízen át tartja a hiánycélt

Vágólapra másolva!
A kormány mindenáron tartani fogja az idei hiánycélt, a külföldi befektetők szemében javult Magyarország megítélése, a hitelminősítők szerint pedig egyre jobbak a térség kilátásai - mondta egy vasárnap esti tévéműsorban Varga Mihály. A Miniszterelnökség államtitkára egyúttal közölte, a vörösiszap-katasztrófa költségvetésre gyakorolt hatása egyelőre megbecsülhetetlen.
Vágólapra másolva!

Bár az EU elutasította a magánnyugdíjpénztári befizetések elszámolhatóságát, az egyeztetések nem értek véget, Magyarország továbbra is kitart álláspontja mellett, ám a kormány az uniós döntéstől függetlenül is , "tűzön-vízen át" tartja az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiányt - mondta Varga Mihály, Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Hír Televízió Kontraszt című vasárnap esti műsorában.

A politikus közölte, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a vasárnapi kormányülésen számolt be washingtoni tárgyalásairól. "A gazdaságpolitikában eddig megtett változások egyre inkább bizalmat ébresztenek azokban, akik az országot finanszírozzák" - tolmácsolta a miniszter beszámolóját az államtitkár. Hozzátette: Matolcsy György hitelminősítőkkel is találkozott, akik arról számoltak be, hogy az ország és a térség kilátásai egyre jobbak.

Fenn kell tartani az egyensúlyt

A jövő évi büdzsét firtató kérdésre elismerte, hogy az iszapömlés miatti állami segítségnyújtás nagysága ma még megbecsülhetetlen. Varga elmondta, a jövő évi költségvetést úgy kell összeállítani, hogy a legfontosabb célokra fedezet nyújtson és olyan adórendszer-módosítás társuljon hozzá, amivel elindulhat a munkanélküliség csökkenése. "Olyan gazdaságpolitika kell, amely a növekedés többletforrásain keresztül tudja az egyensúlyt is fenntartani" - mondta.

A jövőre tervezett egykulcsos személyi jövedelemadóról csak annyit mondott: nincs még pont a végén, olyan adórendszert kell alkalmazni, amely a munkára ösztönöz és a munkahelyteremtést is szolgálja. 16 százalékos lesz az szja, arányos adózás lesz, amely egyetlen fontos szempontot vesz figyelembe: a népességcsökkenés megállítását, a gyermekvállalás ösztönzését - hangsúlyozta.

Többször is megerősítették a hiánycél tartását

Szeptember elején Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentette be, hogy Magyarország vállalja, hogy 2011-ben a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá viszi a költségvetési hiányt és az idei hiány a kitűzött célnak megfelelően 3,8 százalékos lesz. Ezt később maga a miniszter is többször megerősítette és Orbán Viktor kormányfő is egyértelművé tette, hogy Magyarország teljesíteni fogja a kitűzött hiánycélt.

A hiány tartását ígérő kormányzati bejelentések a kedvező nemzetközi befektetői hangulat mellett főszerepet játszottak abban, hogy a forint szeptember és október eleje között jelentőse, 5 százalékkal erősödött. Devizapiaci szakértők szerint bár az utóbbi napokban kicsit veszített értékéből a magyar deviza, de újra erősödhet vagy stabilizálódhat az árfolyam, ha a kormány hiteles, az államdóasság csökkentését célzó takarékos költségvetést nyújt be a parlamentnek.