Nem menekülnek el a nagybankok a bankadó miatt

Vágólapra másolva!
Sem a bankszövetségnek, sem az MNB-nek nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulását tervezné a magyar piacról - cáfolták egy napilap hírét a pénzintézetek illetékesei. 
Vágólapra másolva!

A Népszava keddi számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írta, hogy három bank gondolkodik a távozáson, azonban nem nevezte meg a pénzintézeteket, csak annyit közölt, hogy ezek mérlegfőösszegük alapján nem sokkal vannak az OTP mögött.

"Tudomásunk szerint egyetlen magyar nagybank külföldi tulajdonosa sem tervez a belátható időben kivonulást vagy a tevékenység megszüntetését Magyarországon" - cáfolta a felröppentett hírt az MTI-nek Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Más kérdés, hogy az üzletpolitikákban lesznek módosulások a bevezetett bankadó és a bankokra háruló egyéb teher miatt - tette hozzá. A szakember szerint több külföldi bank jelezte: amikor mérlegelni kell majd, mely leánybanknak juttatnak tőkét vagy adnak pótlólagos finanszírozást, figyelembe veszik, mely országban milyen a jövedelemtermelő képesség.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulását tervezné a hazai pénzpiacról - mondta Király Júlia, az MNB alelnöke is egy keddi sajtótájékoztatón. Aláhúzta: a jegybank szerint a bankadó jelentős kockázata az, hogy csökkentheti a magyarországi bankszektor tőkevonzó képességét, és ezáltal hitelezési lehetőségeit, azaz a hazai bankpiacon tovább szűkülhet a vállalkozások és a háztartások hitelhez jutása.

A Raiffeisen Bank elkötelezett Magyarország iránt, nincs szándékában kivonulni a magyar banki piacról - írta e-mailben Peter Klopf, a bank szóvivője, a Bloomberg hírszolgálat keddi közlése szerint. A KBC is megerősítette elkötelezettségét a magyar piac iránt, és jelezte, nem kíván arról visszavonulni. Viviane Huybrecht, a KBC brüsszeli szóvivője kedden azt mondta, hogy Magyarország egyike a hazai piacaiknak, ahol jelen kívánnak lenni. Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója még hétfőn a Financial Times hétfői számában egyebek között azt nyilatkozta, hogy nincs olyan körülmény, amiért hátat fordítanának Magyarországnak. Az Intesa Magyarországon stratégiailag érdekelt - jelentette ki a CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo csoport szóvivője, akit ugyancsak a Bloomberg idézett. A szóvivő hozzátette: a bank megbízható és hosszú távú befektető Magyarországon.

A Nemzetközi Bankárképző Központ (NBK) elemzése szerint a mérlegfőösszeg alapján a piacvezető Magyarországon az OTP Bank (20,7 százalék). Utána következik a K&H (10,1 százalék), az MKB Bank (9,4 százalék), az Erste Bank (9,2 százalék), a CIB (8,7 százalék) és a Raiffeisen (7,7 százalék). A magyar bankszektor az NBK elemzése szerint az első félévben 176,5 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 20,7 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél.

A bankoknak az NBK elemzése szerint 2010-ben közel 135 milliárd forint bankadót kell megfizetniük, amelynek a fele szeptember végéig volt esedékes. Az első félévi adózás előtti eredmény azonban 12 bank esetében nem nyújt fedezetet a bankadó első felének a befizetésére, nekik a szeptemberi befizetési kötelezettségből 20,5 milliárd forintot tőkével kell fedezniük.