Matolcsy beszéde után lejtőre került a forint

Vágólapra másolva!
Csütörtökön délután a reggel még jó erőben lévő forint lejtőre került, így az euró jegyzése 275 forint fölé emelkedett, s bár délután korrigált, este 9-kor újra több mint 274 forint volt az árfolyam. Szakértők szerint a forint esését a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos bizonytalanságok okozhatták, a magyar pénz a nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatója után kezdett esni.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön kevéssel 21 óra előtt 274,30 forintot ért, egy dollárért 195 forintot kellett adni, egy svájci frankért pedig 204,60 forintot kértek a kereskedp a bankközi devizapiacon.

Délután ötkor 273,40 forinton jegyezték az eurót a devizapiacon, szemben a reggeli 271,8 forinttal, de nap közben 275 forint közelében is járt a jegyzés. A svájci frank árfolyama 202,5 forintról 205 forint fölé, a dolláré pedig 195,50 forint fölé került, majd délután ötre előbbi 203,5, a zöldhasú pedig 193,5 forintra ereszkedett vissza.

Az [origo]-nak nyilatkozó devizakereskedők szerint a korábbi jó hangulatot bizonytalanság váltotta fel a forintpiacon, a befektetők ugyanis nem tudják, hogy pontosan mi lesz a magánnyugdíjpénztárak és az általuk kezelt pénz sorsa. Az is szerepet játszhat az esésben, hogy a kasszáktól elvont pénz az állampapírpiacon kieső keresletet jelenthet, ami negatívan hat a forintra - tették hozzá.

A forint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter beszéde után kezdett gyengülni. Matolcsy azt mondta, hogy az állami nyugdíjrendszerbe átirányított magánnyugdíj-pénztári befizetések abban segítenek, hogy a kormány az idén tartsa a 3,8 százalékos hiányt, jövőre pedig a kormány strukturális áttöréseinek finanszírozásához járulnak hozzá ezek a pénzek. A forintpiaci felfordulást az okozhatta, hogy a miniszter tájékoztatója után sem vált egyértelművé, hogy milyen sorsot szán a kormány a magánnyugdíj-pénztári rendszernek (Matolcsy tájékoztatójáról itt olvashat részletesen).

Reggel még más volt a kép

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatos átalakításokról, illetve a második gazadasági akciüóterv egyéb elemeiről (többek között a válságadókról) Orbán Viktor kormányfő már szerdán beszélt, a bejelentett intézkedések pedig a jövő évi költségvetés mozgásterét jelentősen javíthatják - írták reggeli elemzésükben a Raiffeisen Bank elemzői. Ennek segítségével szerintük a jövőre tervezett adócsökkentésen túlmenően más intézkedések meghozatalára is lehetőség nyílhat a 3 százalékos hiánycél tartása mellett is.

A Commerzbank reggeli piaci kommentárja szerint Orbán beszédére összességében pozitívan reagált a piac, de a magyar deviza szerdai erősödését segítette a dollár gyengülése is. "Ha az euró dollárhoz mért árfolyama képes áttörni az 1,41-es fontos határt, akkor 270 forint alá kerülhet a forint jegyzése" - vélekedetek a banki szakértők. A Commerzbank elemzése figyelmeztet arra, hogy az Orbán által bejelentett lépéseknek garantált kockázatai és mellékhatásai lesznek: a hosszú távú befektetők ezen túl még jobban megfontolják, hogy preferálnák-e Magyarországot új beruházás tervezésénél, illetve hol teremtenek újabb munkahelyeket, a már itt tevékenykedő cégek pedig nem feltétlen fogják biztonságban érezni magukat.

"A hipermarketadó érhette leginkább váratlanul az érintetteket, el tudjuk képzelni, hogy már a tervasztalon lehetnek a beszállítókkal az új ártárgyalások. Valószínűsíthető tehát, hogy a kivetett adó egy részét képesek lesznek áthárítani a végfelhasználókra, ami pedig gátat fog szabni a kamatcsökkentéseknek. Továbbra is hiányoznak az eddig ismertetett lépések sorából a közszféra kiadásainak radikális csökkentése érdekében tett lépések. A magánnyugdíjpénztári befizetések elvétele, a 3 évre kiszabott adók azt a kényelmes helyzetet teremtik meg, hogy ez a kormány sem fog feltétlenül belevágni az egészségügyi, önkormányzati, illetve egyéb égetően szükséges struktúrális reformokba" - fogalmaznak a Commerzbank elemzői.