Egyre kevesebb új autó fogy Európában

Vágólapra másolva!
Fél éve csökkennek az autóeladások Európában, részben a roncsprémium-rogramok kifutása miatt. Írország ritka kivétel, mivel ott megduplázódott az autóeladások száma, miközben Görögországban a felére esett vissza. Magyarországon több autót vettek szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben már a hatodik egymást követő hónapban csökkent az új autók értékesítése Európában az állami ösztönző programok kifutása, illetve a vásárlók gazdasági fellendülésbe vetett bizalmának a megrendülése miatt.

Az autógyártók szövetsége, az ACEA pénteken azt közölte, hogy az Európai Unióban 9,6 százalékkal kevesebb új autó kapott rendszámot, mint tavaly szeptemberben. Magyarországon 11,4 százalékos növekedést mutatott ki az ACEA.

A szervezet szerint a jelentősebb piacokon mindenütt csökkenést regisztráltak: a legnagyobb visszaesés Görögországban volt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, közel 50 százalék. Spanyolországban 27,3 százalék, Olaszországban 18,9 százalék, Németországban 17,8 százalék volt a csökkenés. A legnagyobb növekedést Írországban mutatta ki az ACEA, 93,9 százalékot.

Az ACEA elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy az adatokat annak tükrében kell értékelni, hogy egy évvel korábban felfutóban volt a piac, mert sok országban még érvényben voltak az úgynevezett roncsprémium-programok, amelynek keretében az állam - meghatározott feltételekkel - támogatta új autók vásárlását.