Óriási családi kedvezményt adna a kormány szja-terve

Vágólapra másolva!
Alaposan átalakul a jövedelemadózás rendszere 2011-től a szombaton benyújtott adócsomag következtében. A rendszer két sarokpontja az egykulcsossá válás, illetve a családi kedvezmény.
Vágólapra másolva!

Az eddigi két kulcs (17 és 32 százalék) helyett egyetlen kulccsal, 16 százalékkal fognak adózni a jövedelmek. Az egy kulcs elve nem csak a munkajövedelmekre fog vonatkozni, hanem a tőkejövedelmekre is, vagyis az osztalékból és árfolyamnyereségből, kamatból vagy ingatlan-átruházásból származó bevételekre is.

A minimálbér adómentességét biztosító adójóváírás rendszere megmarad ugyan, viszont kisebb mértékben és kisebb kör számára érvényesíthető módon. Az eddigi 15 100 forintos havi adójóváírás 12 100 forintra módosul, az igénybevétel határa pedig szűkül: évi 2 millió 750 ezer forintig teljesen, 3 millió 960 ezer forintig csökkenő mértékben vehető igénybe.

A szuperbruttósítást 2013-tól szüntetné meg a kormány, addig fennmarad. A jelenlegi rendszerben az adóalap kiszámításához az összes jövedelmet fel kellett szorozni 1,27-tel, vagyis a járulékterhek mértékével. Ez a szorzó 2012-ben a felére csökken, 2013-tól pedig megszűnik.

Talán az egykulcsos rendszerre való áttérésnél is nagyobb változást hoz a családi kedvezményezés átalakítása. Eddig 3 gyerektől lehetett igénybe venni és csak havi 4000 forinttal mérsékelte a befizetendő adót, az új szabályozás azonban igen bőkezűvé teszi a kedvezményt.

Az összevont adóalapot 2011-től 1 és 2 eltartott esetén 62 500 forinttal, 3 vagy több esetén 206 250 forinttal lehet csökkenteni - havonta és eltartottanként. Eltartottnak számít a gyerek, a magzat a fogantatás utáni 91. naptól, a saját jogon családi pótlékban részesülő és a rokkantsági járadékban részesülő is.

A jogszabály akkor lép életbe, ha a parlament feles többséggel megszavazza. Mivel a kormányzó pártszövetség Fidesz-KDNP-nek több mint kétharmada van a parlamentben, ezért a képviselők aligha gördítenek akadályt az életbe lépés elé.