Franciaország és Olaszország megijedt az uniós reformtól, 140 éves csúcson a gyapot ára

Vágólapra másolva!
Mégsem hoz létre közös céget világ két vezető bányavállalata; tovább tart a recesszió a céges repülőgépek piacán; Franciaország és Olaszország enyhítene a stabilitási paktum szigorításainak tervén; 140 éves csúcson a gyapot ára - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A BHP Billiton és a Rio Tinto feladta, és a nem hozzák létre a világ legnagyobb vasérc vegyes vállalatát. A 116 milliárd dolláros üzletet erősen ellenezték a szabályozók, az acélgyártók és a fő befektetők is annak versenyellenessége miatt - írja a Reuters.

A közös vállalkozás meghiúsulása - a világ második és harmadik legnagyobb vasérc tulajdonosa között - több mint 10 milliárd dolláros megtakarítási tervet söpört le az asztalról. Elemzők szerint a Rio veszíti a kevesebbet a döntéssel, hiszen infrastrukturális szempontból előnyösebb helyzetben van.

Nem kellenek a céges repülőgépek

Az üzleti repülőgépek iránti kereslet fellendülése több időt vesz igénybe a korábban jelzettnél, és akár 2012-ig is elhúzódhat, miután a cégek elhalasztják ilyen irányú beszerzéseiket - írja a Bloomberg a Honeywell International társaság közlésére hivatkozva. A cég szerint idén várhatóan 675-700 kisrepülőgépet adnak majd el világszerte, az előző éves 849 után.

A repülőgép-építő cégek világszerte a kereslet csökkenését tapasztalják. Bloomberg emlékeztet arra, hogy a Textron (a Cessna gyártója) múlt hónapban 700 dolgozójától volt kénytelen megválni kereslet csökkenése miatt.

Visszafogná az uniós reformokat Franciaország és Olaszország

A Financial Times beszámolója szerint Olaszország és Franciaország elvenné az élét az eurózóna eddigi legambiciózusabb reformjának - vélik európai diplomaták. Az Európai Bizottság a múlt hónapban tette közzé javaslatait, melyek megakadályoznák az egyes országok államadósságának elszaladását és a görögországi helyzet megismétlődését. Olaszország (az Európai Uniós egyik legmagasabb államadósságával küzdő országként), a mennyiségi megközelítés mellett más tényezőket is fegyelembe venne az államháztartási hiánnyal kapcsolatban. A franciák szerint probléma lehet, hogy a kötelező adósságcsökkentés érdekében megkérdőjelezhető számviteli eszközöket és az állami érdekeltségek kiárusítását választanák az országok.

Mindeközben Jean Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke vasárnapi nyilatkozatában annak adott hangot, hogy az Európai Bizottság szigorú javaslatai a jó irányba mutatnak, azonban annál is ambiciózusabb reformok kellenek a zavartalan működéshez. Szerinte kvázi automatikus szankcionálási rendszert kellene bevezetni a hiányukkal túlságosan elszaladó országokkal szemben. Olli Rehn, az Európia Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa szerint a "mennyiségi referenciaértékek" megállapítása a legjobb módja annak, hogy a szabályok ne váljanak a politikai csatározások áldozatává. Támogatja Németország, Hollandia és néhány északi ország is. A holland pénzügyminiszter szerint a válság enyhülésével a kormányzatok elvesztették a korábbi markáns akaratunkat, hogy elfogadják a szigorú intézkedéseket.

Polgárháború-kori szinten a gyapot ára

Múlt héten 140 éves csúcsot ért el a gyapot ára az attól való félelem miatt, hogy a rossz betakaratási adatok és az erős kínai kereslet miatt hiány alakulhat ki - írja a Wall Street Journal . Az elmúlt három hónapban 56 százalékkal emelkedtek az árak, ami arra késztetheti a gyártókat és a kereskedőket, hogy áthárítsák a költségeket a recessziótól amúgy is megfáradt fogyasztókra. Egy font pamut ára decemberi lekötésre ellérte a 1,1980 dollárt, amit hivatalosan a legmagasabb ár a 1870 óta, amikor létrehozták a New York Cotton Exchange-t.

A Mississippi történelmi társaság saját feljegyzései szerint egy font gyapot 1,89 dollárért cserélt gazdát az amerikai polgárháború idején. A ruházati ipar szerint mintegy két évtizede olcsó a pamut. A fogyasztók már megszokták az alacsony árakat, ami megnehezíti a gyártóknak, hogy áthárítsák növekvő költségeiket. Egy-egy ruhadarab előállítási költségének negyedét-felét teszi aki a nyersanyag. A pamut árának túlfeszülése része az év eleje óta tartó, több terméket érintő árnövekedésnek, melyeket megtámogat a dollár gyengesége, a feltörekvő piacok egészséges kereslete, valamint a rossz időjárási viszonyok.