Lejtőn a forint, újra itt a 278 forintos euró

Vágólapra másolva!
Kedden szinte egész nap gyengült a forint, az euró jegyzése kevéssel 275 forint fölötti szintről 278 forintig ment fel délután öt órára, estére picit visszafordult.
Vágólapra másolva!

Kedden este kilenckor egy euróért 277,46, egy svájci frankért 208,02, egy dollárért 201,86 forintot kértek a kereskedésben. 17 órakor egy euró 278 forintba került, a dollár 201,30 forintot ért, a svájci frank pedig 206,70 forintba. Ilyen szinteken nagyjából egy hónapja nem járt a forint az euróval szemben.

Délután kettő óra után néhány perccel, az euró 276,59, a svájci frank 206,61, az amerikai dollár 199,35 forintba került. Délelőtt 11 óra előtt néhány perccel 275,80 forintot kértek egy euróért a bankközi devizapiacon, szemben a reggeli 275,10 forintos kurzussal. A svájci frank árfolyama ezzel párhuzamosan 205,6 forintról 206,40, a dollár pedig 197,60 forintról 198,20 forintra drágult.

A forint pozícióját eltérően ítélik meg a devizapiaci szakértők, akadnak erősödést jósoló elemzők, de vannak, akik szerint kockázatokkal kell számolni amiatt, hogy a kormány nem mondott konkrétumokat a kiadások csökkentéséről.

Erősödés is jöhet

A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozó elemzők reggel azt mondták, hogy az utóbbi hetekben elsősorban a nemzetközi folyamatok miatt voltak népszerűek a kelet-közép-európai valuták. A fejlett országokban tartósan alacsony kamatokra és gyenge gazdasági növekedésre van kilátás, és ez a feltörekvő országok felé fordította a kereskedők figyelmét.

Kedden még 276 forint körüli euróárfolyamot várnak, de ezután az elemzők szerint ismét kissé javulhat a forint. A forintot támogathatja az is, hogy nyugati elemzők általában pozitívan értékelik a magyar kormány törekvését az államháztartási hiánycélok tartására, bár megjegyzik, hogy az intézkedéseknek egy része csak ideiglenes, és nem szerkezeti jellegű.

Borúlátóak a Commerzbank elemzői

A Commerzbank szakértői pesszimistábbak elsősorban Orbán Viktor hétfői parlamenti beszéde miatt. A cég keddi elemzése szerint a kormányfő a bevételnövelő intézkedésekkel párhuzamban alig esett szó a kiadáscsökkentésről, pedig a piaci szereplők arra számítottak, hogy tételes akciótervet prezentál a miniszterelnök.

"Például a MÁV és a Volán-cégek összevonása mekkora megtakarítást hozhat, illetve a pénzfaló cégeket, területeket milyen eszközökkel fogják féken tartani, és megreformálni. Ezek elmaradtak, így nem csoda, hogy a forint nem tudott erősödni" - fogalmaz az elemzés. Ha a reformok kiadáscsökkentést érintő részét néhány héten belül nem részletezik, akkor nem lesz mit csodálkozni, ha az egyes hitelminősítők által beígért októberi vizsgálat leminősítéssel zárul. Ennek lehetősége elsősorban a Moody's esetében áll fenn, ahol két fokozattal való besorolásromlás még mindig befektetési kategóriát jelentene Magyarország számára. (A Standard & Poor's beosorolása szeirnt Magyarország egy lépéssel van a bóvlikategória felett.)

A teljes körűnek nem mondható intézkedéscsomag tehát bizonytalanságot hozott a piacra, amit az az emelkedő állampapír-piaci hozamok mellett az is bizonyít, hogy újra emelkedik a magyar államadósság törlesztésére köthető biztosítási termékek, az úgynevezett CDS-ek felára - vélik a Commerzbank szakemberei.