Brazil tűzszünet-javaslat a valutaháborúban, adóamnesztiát akarnak az amerikai cégek

Vágólapra másolva!
Brazília fegyverszünetet kötne a valutaháborúban; az amerikai multik adóamnesztiát követelnek annak érdekében, hogy hazavihessék a külföldön pihenő dollármilliókat; tudósítást közölt a Wall Street Journal a magyar adótervekről - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Brazília fegyverszünetet kötne a valutaháborúban, és erre hívja fel a többi érintett országot is - írja a Bloomberg. Guido Mantega pénzügyminiszter emlékeztet arra, hogy ők már megtették az első lépést azzal, hogy megemelték a külföldi tőkebefektetésekre kivetett adót. Mantega szerint ez további intézkedéseket tudna generálni a valutaválság megoldására.

Brazília, Latin-Amerika legnagyobb gazdasága a külföldi tőkebefektetések adóját 6 százalékra növelte a korábbi 4 százalékról. Szintén megemelték az országba behozott pénzekre kivetett adót, 6 százalékra a korábbi 0,38 százalékról. A lépések célja, hogy megakadályozzák a külföldi keresletet a rövidtávú befektetések irányába és lassítsák a dollár beáramlását. Brazíliában a legnagyobb a kamat a G20-as országok között.

Adóamnesztiát sürgetnek amerikai cégek

Az Egyesült Államok multicégei adóamnesztiát követelnek annak érdekében, hogy hazavihessék azokat a dollármilliókat, melyek most tengerentúli országokban pihennek - írja a Financial Times. Az Obama-adminisztráció egyelőre visszautasítja a felvetést.

A JP Morgan becslése szerint a nem-pénzügyi S&P vállalatok készpénzben tartott közel 1000 milliárd dollárjának 30-40 százaléka külföldi joghatóság alatt van. Hogy belföldre kerüljön a pénzük, közel 25-35 százalékos adót kellene fizetniük. A General Electric pénzügyi igazgatója, Keith Sherin szerint egy csomó pénz csapdába esett a tengerentúlon. Ha a társaságok ezt hazavihetnék, versenyképesebb adókulcsokkal, az jót tenne az amerikai gazdaságnak is - véli Sherin.

Kiderültek a magyar tervek

Magyarország leleplezte adóterveit - címmel ír tudósítást a Wall Street Journal. A lap beszámolt arról, hogy bemutatták a költségvetési tervet, mely szerint néhány iparágnak átmenetileg nagy adóterhelést kell viselnie azért, hogy a hiányt csökkentsék. Az írás emlékeztet arra, hogy az Európai Unió felülvizsgálná a tervezett távközlési adót, hogy az megfelel e az uniós szabályoknak. Idéz szakértőket is, akik a lépések közül a kiadások csökkentésének tervét hiányolják.