KSH: 8,5 százalékkal nőttek a nettó bérek az első nyolc hónapban

Vágólapra másolva!
Az év első nyolc hónapjában a nettó bérek 8,5, a reálkeresetek pedig 3,1 százalékkal növekedtek.
Vágólapra másolva!

Az év első nyolc hónapjában átlagosan összesen 2,687 millióan dolgoztak a legalább 5 főnek munkát adó vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél Magyarországon. A cégeknél 1,815 millióan dolgoztak, ez ugyan 1,1 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben, de májustól már növekedést mutatnak az éves adatok. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatás bővíétse miatt az alkalmazottak száma 4,1 százalékkal 771 ezerre nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kedden publikált adatsorából.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 202 ezer, a nettó kereset 132,4 ezer forint volt az kérdéses időszakban, ami 2,5, illetve 8,5 százalékos emelkedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek az év első nyolc hónapjában átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek. A nettó keresetek első félévben bekövetkezett emelkedése július hónaptól a bázishatás miatt lassult. A reálkeresetek 5,2 százalékos infláció mellett a személyijövedelemadó-szabályok változásának köszönhetően, 3,1 százalékkal nőttek. (Az szja-változás miatti módszertani változásról itt olvashat.)

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt a szóban forgó időszakban, a szektorban 439,5 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, a második helyen az információ és kommunikáció területén dolgozók állnak 370,4 forinttal, a harmadik ágazat pedig a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás ágazatban 352,9 ezer forintos összeggel.