Több mint egymilliárd forint gyűlt össze az iszapkárosultaknak

Vágólapra másolva!
Több mint egymilliárd forint pénzadomány gyűlt eddig össze a vörösiszappal sújtott települések károsultjainak a megsegítésére, ehhez jönnek még a tárgyadományok és jótékonysági rendezvények bevételei. Érkezett a térségbe ásványvíz, szalámi, tisztítószer, gipsz, gumicsizma, kotrógép, de kaptak tankönyveket, focimezt és plazmatévét is a károsultak. A legnagyobb adományozók között van Soros György és az MVM-csoport.
Vágólapra másolva!

A segítségnyújtás számos formája és az adományok széles köre segítette a vörösiszap által sújtott térségben a kárelhárítást, majd a helyreállítást. Kezdetben inkább természetbeni felajánlások - mentőeszközök, élelmiszerek - érkeztek, melyeket a kárelhárítás során tudtak hasznosítani. A segélyszervezetek felhívták mindenki figyelmét az ésszel történő adományozásra: arra, hogy a segítségnyújtást ne kössék össze háztájuk lomtalanításával. Bútort például már csak akkor érdemes adományozni, ha azt már lesz hová tenni.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a nagyvállalatok mellett számos kis cég is szükségét érezte, hogy segítsen. Rengeteg felajánlás érkezett önkormányzatoktól és társadalmi szervezetektől is. A magánszemélyek legnagyobb tömegben a 1752-es Nemzeti Segélyvonalon és a 1749-es segélyvonalon keresztül segítettek. Előbbin eddig 866 ezren adakoztak, hívásonként 250 forinttal támogatva a bajba jutottakat (ez több mint 200 millió forintot jelent), utóbbin keresztül pedig több mint 155 millió folyt be. A legnagyobb magánadományozó eddig az Egyesült Államokban élő üzletember, Soros György volt, aki közel 200 millió forintot ajánlott fel.

Csak megbecsülni lehet, hogy eddig összesen mennyi pénz gyűlt össze (a tárgyadományok értékét még nehezebb számba venni), annyi biztos, hogy a kármentő alapba és az SMS-számokra közel 900 millió forint folyt be szerdáig. A céges adományokkal és a magánszemélyek felajánlásával ez az összeg elérheti a másfél milliárd forintot, amiben a különböző jótékonysági eseményeken összegyűlt összeg még nincs is benne.

Rendezték az adományok célba juttatását

A kormány október 9-én hozta létre a Magyar Kármentő Alapot, ahová eddig közel félmilliárd forintnyi felajánlás érkezett. Mivel sokan tartanak - és sajnos nem minden alap nélkül - attól, hogy az adományok nagy része nem jut el az érintettekhez, a kormány létrehozott egy bizottságot, amely a pénz felhasználásáról dönt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig létrehozott egy koordinációs központot, ahol a legnagyobb karitatív szervezetekkel közösen szervezik meg az adományok felhasználását. A koordinációban részt vevő Magyar Ökumenikus Segélyszervezet több mint 50 millió forintot gyűjtött, a Magyar Vöröskereszt pedig több mint 200 milliót.

A jótékonysági táncesttől a plazmatévéig

A három érintett településen a legégetőbb probléma az, hogy számos portát a földdel tett egyenlővé az iszapáradat, így sok száz ember lakhatása bizonytalanná vált. Több cég is felajánlotta, hogy házat épít a károsultaknak. Rengeteg magánszemély ajánlotta fel nem használt házát, telkét átmeneti időre vagy véglegesen, és az egyik karitatív szervezet is vállalta, hogy lakást bérel a térségben az érintetteknek.

Az adományozók kreativitása nem ismer határokat. Az egyes cégek profiljától függően érkezett az érintettekhez ásványvíz, szalámi, tisztítószer, gipsz, gumicsizma, kotrógép, történt felajánlás üdülési lehetőségre és jogsegélyre is. De kaptak a mindenüket elvesztettek tankönyveket, focimezt és plazmatévét is.

Sok művész, művészeti társaság és több sportklub ajánlotta fel az egyes eseményekből származó bevételét adományként, így a meccsekre, koncertre és színházi előadásokra látogatók összeköthetik a kellemest a hasznossal: szórakozásukkal segíteni tudnak.

A nagyobb adományozók

GyűjtőPénzadomány (forint)Tárgyadomány és természetbeni juttatás
Magyar Kármentő Alap480 millió forint
MVM Csoport101 millió forintA tagvállalatok eszközökkel és önkéntes munkával segítenek: polgárvédelmi ruha, légzésvédő, gumicsizma, takarítóeszköz, a Bakonyi Villamos Művek Ajkán dolgozó munkatársai a kitermelt hulladékfával egy kolontári család téli tüzelőanyag-szükségletét biztosítják.
Alstom Csoport5 500 000 forintA Kolontáron és Devecseren élő iskolás gyerekeket egész napos budapesti látogatáson látja vendégül.
Munkaadók és Gyáriparosok Országos SzövetségeA helyreállításban részt vevő vállalkozások szakértelmükkel, termékeikkel és kapacitásaikkal vállalnak szerepet - lehetőleg önköltségi áron - a bajba jutott emberek otthonteremtésében és a környezeti katasztrófa következményeinek felszámolásában.
Szávay Ágnes Több mint 500 ezer forintSzávay Ágnes teniszező honlapján buzdította rajongóit arra, hogy segítsenek az iszapkárosultakon. Az összegyűlt adományokat kedden adják át a Magyar Vöröskeresztnek, hogy juttassa el a rászorulókhoz.
Soros GyörgyKözel 200 millió forint (1 millió dollár)
Pécs önkormányzata Több mint 1 millió forintA befolyt összeg a kormány által létrehozott Nemzeti Kármentő Alapba kerül.
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Több mint 50 millió forintA Nemzeti Segélyvonalon - NSV - kívül befolyt összeg.

Magyar Vöröskereszt

180 millió forint a 1749-es számra (hétfői adat); 60 millió forint az iszapszámlára (pénteki adat)

A Nemzeti Segélyvonalon - NSV - kívül befolyt összeg.

Nemzeti Segélyvonal - 1752-es szám (Magyar Ökumenikus Segélyszervezet,Magyar Vöröskereszt,Katolikus Karitász, Magyar Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

450 millió forint
Magyar Labdarúgó-szövetségA San Marino elleni válogatott meccs jegybevétele (8-8,5 millió forint), plusz a kihelyezett urnákban összegyűlt összeg


forrás: Origo-gyűjtés

Ha tud még arról, hogy milyen magánszemélyek, karitatív vagy egyéb szervezetek gyűjtenek, írja meg kommentben!