Selmeczi a nyugdíjról: Nem olyan rossz az a svéd modell

Selmeczi Gabriella a nyugdíjakról
Vágólapra másolva!
Bár konkrétan nem hangzott el, hogy a kormány a nyugdíjrendszert a svéd, egyéni számlás modell alapján akarja átalakítani, Selmeczi Gabriella miniszteri megbízott erre utaló kijelentéseket tett tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Nem olyan rossz a svéd rendszer - ezt mondta keddi sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre Selmeczi Gabriella fideszes képviselő, nyugdíjvédelmi miniszteri megbízott. Selmeczi Gabriella szerint a svéd modellnek vannak jó elemei, s hogy "ki ne akarna svéd nyugdíjat kapni".

A magánnyugdíjpénztárak sorsát érintő, az [origo] által feltett kérdésre Selmeczi azt mondta, hogy megítélése szerint inkorrekt volt a Horn-kormány által bevezetett szabályozás, mert nem rögzítették a törvényben, hogy milyen szolgáltatást kell nyújtani a pénztáraknak. Példaként azt hozta fel, hogy nincs szabályozva benne, hogy mi történik a rokkant nyugdíjasokkal. A miniszteri megbízott szerint tiszta vizet kívánnak önteni pohárba, amit úgy fogalmazott meg: "az állami, az legyen közszféra" - vagyis tartozzon a társadalombiztosításhoz, s hogy felfogása szerint a második pillér (a magánynyugdíjpénztár - a szerk.) az állami szféra meghosszabbítása.

A részletekről szólva Selmeczi Gabriella elmondta: két héten belül kívánják a parlament elé vinni az átlépést szabályozó törvénycsomagot, amiben alapelvként kezelik, hogy rosszabbul senki nem járhat, de a szabályozás el fogja törölni, hogy a pályakezdőknek kötelezően be kell lépniük valamelyik magánnyugdíjpénztárba.

Arra a kérdésre, hogy a változtatások nyomán nem tartanak-e a pénztárak tömeges bedőlésétől, a miniszteri megbízott úgy válaszolt: "eddig is veszélyben voltak a nyugdíjpénztárak". Ugyanakkor piackonform megoldásokon gondolkodnak, nem akarnak káoszt okozni a pénzpiacokon - fejtegette azzal kapcsolatban, hogy a pénztártagok megtakarításai értékpapírokban fekszenek, amiket jó eséllyel ki kell váltani. Ahogy fogalmazott: maguknak is feltették a kérdést és foglalkoznak vele, hogy mi a teendő, amennyiben összeomlik a piac.

A miniszteri megbízottnak szegezték az újságírók azt a kérdést is, hogy miképpen kerül vissza a pénz a tagokhoz, amire Selmeczi úgy válaszolt: "az a jövő kérdése, amit a második körben oldanak meg".

Selmeczi Gabriellát még szombaton nevezte ki nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak a kormányfő. A fideszes országgyűlési képviselőt vizsgálat indításával bízták meg, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Selmeczi Gabriella feladata, hogy összehangolja azokat a tevékenységeket, amelyekkel a magyar emberek nyugdíja biztonságba kerül, "és el tudjuk hárítani azokat a kockázatokat, veszélyeket, amelyek a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra azért leselkednek, mert a magánnyugdíjpénztárak válságba kerültek".