Négy forinttal olcsóbb lett a dollár

Vágólapra másolva!
Szerdán napközben mindhárom kulcsdevizával szemben erősödni tudott a forint, a dollár árfolyama 4 forinttal csökkent. A magyar fizetőeszköz árfolyama kedden háromhetes mélypontra süllyedt az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Szerda este nyolc után néhány perccel 276,04 forintot kellett adni egy euórért a devizapiacon, míg a dollárért 197,70, a svájci frankért 205,47 forintot kértek a kereskedők. Reggel egy euróért 277,20 forintot kértek a bankközi devizapiacon, ami erősödést jelent a kedd délutáni és esti 277,50-278 forinthoz képest. A dollár árfolyama 202 forint körül volt szerda reggel.

A második gazdasági akcióterv összességében csalódást keltett a befektetőkben a Raiffeisen bank szerdai elemzése szerint, mivel a kormány kiadáscsökkentés helyett átmeneti bevételnövelő lépésekre koncentrál. A hazai tényezők tehát nem tudják tovább erősíteni a forintot véleményük szerint.

A magyar vonatkozású hírekkel kapcsolatban a Commerzbank keddi elemzése azt írta: bár a piac arra számított, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében konkrét, számokkal alátámasztott kiadáscsökkentési lépésekről is beszél. "Például arról, hogy a MÁV és a Volán-cégek összevonása mekkora megtakarítást hozhat, illetve a pénzfaló cégeket, területeket milyen eszközökkel fogják féken tartani, és megreformálni. Ezek elmaradtak, így nem csoda, hogy a forint nem tudott erősödni" - fogalmaz az elemzés. "Ha a reformok kiadáscsökkentést érintő részét néhány héten belül nem részletezik, akkor nem lesz mit csodálkozni, ha az egyes hitelminősítők által beígért októberi vizsgálat leminősítéssel zárul. Ennek lehetősége elsősorban a Moody's esetében áll fenn, ahol két fokozattal való besorolásromlás még mindig befektetési kategóriát jelentene Magyarország számára" - vélik a Commerzbank szakértői. (A Standard & Poor's beosorolása szeirnt Magyarország egy lépéssel van a bóvlikategória felett.)