Nem soroltak be a jobboldal mögé a nagyvállalkozók a Mol-vezér szerint

Vágólapra másolva!
A Mol elnök-vezérigazgatója nem örül, de elfogadja az ágazatra kivetett válságadót, a nyereségalapú Robin Hood adó meghosszabbítását azonban nagyon rossz üzenetnek tartaná - mondta Hernádi Zsolt a Népszabadságnak adott interjújában. A Mol első embere beszélt benzinárakról és a Videotonról is, és kifejtette: nem igaz, hogy a magyar nagyvállalkozói kör besorolt a jobboldal mögé.
Vágólapra másolva!

A Mol első embere szerint létezik társadalmi felelősségvállalás, amikor közösen kell viselni a terheket. Úgy érzi, hogy a kormány elegendő bizalmi tőkével rendelkezik, és pozitívan nézve a befizetett adóval lélegzethez jut az ország. Megjegyezte azonban, hogy a Mol mintegy 300 milliárdos beruházási kerete a válságadóval mintegy 20 milliárddal csökken.

A Gyurcsány-kormány által bevezetett Robin Hood adóval kapcsolatban elmondta, hogy azt sokkal rosszabb gazdasági környezetben vezették be. Emellett igazságtalannak is tartja: mivel az nyereségalapú volt, az össze adó felét a Mol fizette be. Ha meghosszabbítanák a Robin Hood adót, azt nagyon rossz üzenetnek venné.

Hernádi Zsolt szerint a kormánynak nagyon gyorsan hozzá kell kezdenie az állami kiadások szerkezetének átalakításához, mert ha újabb hasonló terheket vet ki, vagy a különadó időtartamát meghosszabbítja, akkor veszélyezteti hitelességét, és a befektetők is negatívan értékelhetik.

A válságadó benzinár-növelő hatását firtató kérdésre azt mondta: "nem akarjuk, de nem is tudjuk áthárítani ezt a terhet a fogyasztókra, mert nagyon erős a piaci verseny a térségben".

A Videotont nem azért szponzorálják, mert az Orbán Viktor kedvenc focicsapata - mondta Hernádi. Elmondása szerint kollegája, Garancsi István hívta fel rá a figyelmét, hogy a csapatnál rendet lehetne tenni. "Lehet, hogy a Videoton még nem tartozik a világ élvonalához, de segítségünkkel odakerülhet" - fogalmazott.

Nincsenek rejtélyes összejövetelek és nincsenek titkos páholyok - mondta azokkal a vélekedésekkel kapcsolatban, hogy a magyar nagyvállalkozói kör (Csányi Sándor, Kocsis István, Pintér Sándor, Járai Zsigmond, Lantos Csaba, Demján Sándor) csapatostól besorolt a jobboldal mögé. "Vannak, akik ezt így gondolják, de nincs igazuk" - mondta a Népszabadságnak Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.