Spar: Felfoghatatlan és törvényellenes a válságadó

Vágólapra másolva!
A Sparnak legalább 5,5 milliárd forintjába fog kerülni a magyar kormány által kivetett válságadó - közölte az osztrák Spar hálózat vezetője, aki hozzátette, hogy az Európai Unióban ijesztőnek tartja az intézkedést.
Vágólapra másolva!

A magyarországi válságadó "felfoghatatlan és törvényellenes" - bírálta az osztrák Spar hálózat vezetője, Gerhard Drexel a magyarországi leánycég által fizetendő új adót. Gazdasági újságírókkal folyatott zárt körű bécsi beszélgetésen úgy becsülte, hogy az adónem az idén 20-25 millió eurójába kerül a Sparnak, de mint mondta, "nehéz lenne bármit is tenni ellene". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "az ilyesmi ijesztő az Európai Unióban".

Drexel elmondta, hogy az ausztriai helyzet kedvező a Spar számára: az idei első háromnegyed év adatai szerint a forgalomnövekedés még magasabb, mint a tavalyi 3,2 százalék volt. A Spar-hálózat egészében ugyanakkor csak 1 százalék volt a bővülés, az AC Nielsen piackutató adatai szerint. A kelet-európai helyzet a Spar számára országonként különböző, de a magyarországi helyzet érinti leginkább a csoportot - hangsúlyozta.

Orbán Viktor kormányfő a második akcióterv keretében jelentette be, hogy három ágazatot, az energetikát, a távközlés-kommunikációt, és a kiskereskedelmi üzletláncokat összesen évi 160 milliárd forint válságadó befizetésére kötelezi három éven keresztül. Az üzletláncoknak évente 30 milliárdot kell átutalniuk 2012-ig. Előzetes becslések szerint a 30 milliárd durván 80 százalékát fizetheti négy áruházlánc, amelyek árbevételük alapján benne vannak az első 50 hazai vállalkozásban. Ezek a Tesco, a Spar, az Auchan, és a Penny Market.